ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ:ΑΦΟΡΜΗΣΗ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ «ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ»

maxresdefault (1)

Το ποίημα είναι του Κ.Π.Καβάφη ( Κωνσταντίνου Πέτρου Καβάφη) και γράφτηκε το 1913. Είναι ένα παραινετικό- διδακτικό ποίημα , το οποίο υποδεικνύει μια ηθική στάση και μια μετρημένη κοινωνική ζωή.

Το ποίημα αναπτύσσεται σε δύο στροφές. Στην πρώτη στροφή ο ποιητής δίνει συμβουλές για περιφρούρηση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Έτσι, οι προσπάθειες που θα πρέπει να καταβάλει ο άνθρωπος  για να υπερασπιστεί την προσωπική του ελευθερία είναι να μην εξευτελίζει, να μην ταπεινώνει τη ζωή μες την πολλή συνάφεια  του κόσμου, μες τις πολλές κινήσεις κι ομιλίες και να μην είναι σε συνεχή επαφή με όλους τους ανθρώπους. Στην δεύτερη στροφή υπάρχουν κάποιες μετοχές , οι οποίες δείχνουν τους τρόπους εξευτελισμού της ζωής του ανθρώπου αλλά και την κατάληξή που θα έχει κανείς αν δεν περιφρουρήσει τη ζωή του.

 Βέβαια, σύμφωνα και με τον τίτλο του ποιήματος, ο άνθρωπος οφείλει  να  ‘υπακούσει’  στις παραινέσεις  όσο μπορεί , όσο του δίνεται η δυνατότητα , η απαιτούμενη δύναμη , η ικανότητα , η ευχέρεια να το κάνει.

 Ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή, οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, έχουν να κάνουν κρίσιμες επιλογές στη ζωή τους και βρίσκονται συχνά σε δίλημμα.Έτσι, τρόποι για να αποφύγει το κάθε άτομο τον εξευτελισμό στη ζωή , τις ανούσιες- επιφανειακές συναναστροφές με υποκρισία και ρηχό εντυπωσιασμό είναι η πνευματική καλλιέργεια, η αυτογνωσία και τα ποικίλα προσωπικά ενδιαφέροντα. Επιπλέον, ο άνθρωπος πρέπει να θέτει στόχους και προτεραιότητες στη ζωή του , να καθορίζει την προσωπική του στάση , να επανεξετάζει τις ιδέες του και να αντιδρά.Τέλος, οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας πρέπει να είναι πάντα σοβαρές γιατί δεν ξέρεις ποτέ  πως θα καταλήξεις . Κι όπως συμβουλε’υει ο ποιητής, ας μην φτάσουμε να έχουμε μια ξένη και φορτική ζωή.

Δήμητρα Γάτση

 

 

 

 

Top