Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης
Η Δωδώνη είναι μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας γνωστή κυρίως από το αρχαίο θέατρο και το μαντείο της Δωδώνης που βρίσκονται εκεί εδώ
και πολλές χιλιάδες χρόνια. O αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης βρίσκεται 22 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων.
Δεν είναι σίγουρο από πού προήλθε το όνομα Δωδώνη, πιθανόν όμως να προήλθε από την ομώνυμη Ωκεανίδα Νύμφη ή από τον Δώδωνο ποταμό . Πρόκειται χωρίς υπερβολή για το λίκνο του πολιτισμού.
Το θέατρο της Δωδώνης είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα, με χωρητικότητα περίπου 18.000 ατόμων και αποτελούσε τμήμα του πανελλήνιου ιερού της Δωδώνης. Κατασκευάστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο (297-272 π.Χ.) που θέλησε με αρχιτεκτονικά μνημεία και οικοδομήματα να στολίσει τις περιοχές του βασιλείου του.
Το θέατρο έπαθε απανωτές καταστροφές, ανοικοδομήσεις και διαμορφώσεις στους αιώνες που ακολούθησαν την παρακμή του βασιλείου της Ηπείρου και στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης χρησιμοποιήθηκε ως αρένα. Από τον 4ο αιώνα μ.Χ. έπαψε να λειτουργεί. Οι πρώτες ανασκαφές και αναστηλώσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης άρχισαν το 1875 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Το θέατρο της Δωδώνης στις μέρες φιλοξενεί κάποιες παραστάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κατά την γνώμη μου , το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης είναι μία θαυμάσια επιλογή για βόλτα , μένεις εντυπωσιασμένος και γεμάτος περηφάνια. Εντυπωσιακοί χώροι, το προτείνω ανεπιφύλακτα .
Γιάννης Τζικίδης