Μάθημα δημοσιογραφίας με τον Απόστολο Λυκεσά.

lyk1

 

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίσαμε στο 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου τον δημοσιογράφo, ποιητή και συγγραφέα Απόστολο Λυκεσά.

Ο Απόστολος Λυκεσάς γεννήθηκε το 1963 στην Επανομή Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως δημοσιογράφος στην πόλη μας.Έχει εργαστεί  σε πλήθος έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Ανάμεσά τους οι  εφημερίδες «“Εθνος,  «Καθημερινή» , «Αγγελιοφόρος» και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της  Ερτ 3 και  «Στο κόκκινο».

Κείμενά του φιλοξενήθηκαν στα περιοδικά «Αντί», «Εντευκτήριο», «Οδός Πανός» και «Γιατί». Έχει εκδόσει τις ποιητικές συλλογές «Τω αγνώστω» (2001) και «Στυμφαλίδες όρνιθες» (2003), μια συλλογή μικρών πεζών, «Διηγήσεις ευχαριστημένων ανθρώπων» (2004) -όλα από τις εκδόσεις «Νησίδες»-, και το μυθιστόρημα αστυνομικής πλοκής «Μπλάνκο» (2005), από το «Βιβλιοπωλείον της Εστίας».

Η  ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου που εργάζεται για την ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου » Τρίτου Ματιά » είχε συνάντηση με τον Απόστολο Λυκεσά  που με την πολύχρονη πείρα του στο δημοσιογραφικό πεδίο και τον γοητευτικό του λόγο καθήλωσε τους επίδοξους  δημοσιογράφους – νεαρούς μαθητές, συνομἰλησε μαζί τους και απάντησε στα ερωτήματά τους.

lyk2

Σταχυολογήσαμε κάποια από τα πράγματα που μας είπε για το επάγγελμα του δημοσιογράφου και τον συναρπαστικό κόσμο της δημοσιογραφίας:

Να κάνετε ερωτήσεις. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα στη δημοσιογραφία.

Το μοναδικό προνόμιο που έχουμε είναι να απαιτούμε απαντήσεις. Ο δημοσιογράφος είναι φιλοπερίεργος, μπορείτε να ρωτάτε για τα πάντα. Μπορείτε να βρείτε έναν αστροφυσικό κι έναν χαμάλη. Στον χαμάλη η διαδικασία να κάνεις ερωτήσεις είναι πιo δύσκολη απ’ ότι σ’ έναν αστροφυσικό.Οι πιο πολλοί δημοσιογράφοι μένουν αμήχανοι μπροστά σε έναν σκουπιδιάρη, μια συνέντευξη με έναν σκουπιδιάρη :

«Τί να ρωτήσω έναν σκουπιδιάρη;»

Μια συνέντευξη μ’ έναν σκουπιδιάρη μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από οτιδήποτε άλλο.

Για να γίνετε δημοσιογράφοι κι όχι «ποδογράφοι», δηλαδή για μην γράφετε στο πόδι, ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ, ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ, ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ. Διαβάζετε οτιδήποτε…από κόμικ μέχρι αστρολογία …

 Μην υποτιμήσετε ποτέ την ακαδημαϊκή μόρφωση που παίρνετε στο σχολείο !

Υπάρχει ένα θέμα, επειδή είστε νέα παιδιά κι επειδή όλοι είμασταν κάποτε νέοι, βαριόμαστε πολύ εύκολα και σκεφτόμαστε το παιχνίδι. Καλό κάνει το παιχνίδι, μας μαθαίνει τις συναναστροφές με τους άλλους, απλά για να φτάσεις στην ωρίμανση σου, σε όλα αυτά τα πράγματα που εσύ αγαπάς και θεωρείς χρήσιμα πρέπει να περάσεις από την ακαδημαϊκή μόρφωση, δεν υπάρχει άλλος δρόμος….

Να λέτε την ανιοδιοτελή σας άποψη, μην επιτρέψετε να σας πουν «πληρωμένο κονδυλοφόρο»!

Μην υποτιμάτε ποτέ τον κόσμο αν ασχοληθείτε μ’ αυτή την δουλειά. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν και πολύ περισσότερο ΜΠΟΡΟΥΝ να καταλάβουν. Όποιος υποτιμά τον κόσμο θα το πληρώσει. Δεν είστε τίποτα παραπάνω. Το προνόμιο σας είναι ότι κάνετε ερωτήσεις και απατείτε απαντήσεις.Ο γιδοβοσκός είναι στην ίδια γραμμή μ’ εσάς. Αν πάτε να ξεχωρίσετε απ’το γιδοβοσκό θα το καταλάβει.Κι αυτό σημαίνει ότι ήδη έχετε χάσει την εκτίμηση στα μάτια ενός ανθρώπου.

Ποτέ να μην είσαι τουρίστας, να είσαι ταξιδιώτης.

‘Ολα τα πράγματα έχουν μυστικά κι όταν αρχίζεις να τα μαθαίνεις, αν γοητευτείς , σ’ αρέσει αυτή η δουλειά και εξακολουθείς να την κάνεις.

lyk3

 

 

Επιμέλεια: Έρνα Λαζαρίδου

 

Top