Το βιβλίο των αναμνήσεων
- 27 Απρίλη, το πολυπόθητο ταξίδι μας ξεκινάει.
31 μαθητές μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες κ. Μουζούρη, Λαζαρίδου και Μουρίκη αναχωρήσαμε από τον χώρο του σχολείου, με τα βλέφαρα μας ακόμα να κλείνουνε αλλά με τις ψυχές μας γεμάτες ενθουσιασμό. Με την άφιξή μας στο αεροδρόμιο ακολούθησαν οι τυπικές διαδικασίες, χωρίς να σβηστεί ούτε μία στιγμή η χαρά από τα πρόσωπά μας. Μπορεί να ακούγεται βαρετό και συνηθισμένο,όμως για όλους ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Με την επιβίβασή μας στο αεροπλάνο σφραγίστηκε η αρχή του ονειρικού ταξιδιού μας στην Ιταλία.
Οι δύο περίπου ώρες της πτήσης πέρασαν γρήγορα και βρισκόμασταν πιά στην γειτονική μας χώρα, στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο. Από κει, με λεωφορείο κατευθυνθήκαμε προς την πόλη της Κρεμόνας με σκοπό την αδελφοποίηση μας με το σχολείο που συνεργαζόμασταν. Από το τζάμι του λεωφορείου, διακρίναμε τις φιγούρες των ξένων φίλων μας πιστεύοντας ακόμα ότι ζούμε μια παραίσθηση. Η υπόλοιπη μέρα κύλησε μαζί με τους νέους φίλους μας να μας ξεναγούν στην πόλη τους. Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι επισκεφτήκαμε και το σχολείο του εθνικού μας ποιητή του Διονυσίου Σολωμού ο οποίος πήρε την βασική του εκπαίδευση στην Κρεμόνα και έγραψε ποιήματα στα ιταλικά και στα Ελληνικά. Ο «κοινός ¨ μας ποιητής αποτέλεσε θέμα του πρότζεκτ μας και μεταξύ άλλων συμπράξαμε συγκινητικά όταν κατά την συνάντησή μας τραγουδήσαμε μαζί τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο στα Ελληνικά και στα Ιταλικά.
Το Λύκειο που φοίτησε Σολωμός είναι το παλιότερο της πόλης της Κρεμόνα και παρόλο που έχει αξία ιστορική και μουσειακή λειτουργεί κανονικά . Ως φόρο τιμής στον σπουδαίο ποιητή απαγγείλαμε εκεί στίχους από τους ¨Ελεύθερους Πολιορκημένους » έτσι ώστε να αντιλαλλήσουν οι διάδρομοι που περιδιάβαινε ο μικρός μαθητής με τον ρυθμό και την ομορφιά της Ελληνικής γλώσσας και το μεγαλείο των νοημάτων .
- 28 Απρίλη, προσωρινοί κάτοικοι του Μιλάνου
Ανυπόμονοι για την περιήγησή μας στο Μιλάνο επιβιβαστήκαμε στο τρένο που θα μας μετέφερε σε αυτό. Κάπως έτσι, ξεκίνησε και η δεύτερη μέρα… Από το πρώτο βήμα κιόλας στο Μιλάνο μείναμε άναυδοι. Ο γιγάντιος σταθμός ήταν διακοσμημένος με περίτεχνα σχέδια.
Το ίδιο εντυπωσιακό, ήταν και το μουσείο φυσικής ιστορίας. Όμως το Μιλάνο δεν σταμάτησε να μας εκπλήσσει. Μετά από την περιήγησή μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα έργο τέχνης γνωστό σε όλους, το Duomo di Milano. Ο υπέρλαμπρος καθεδρικός ναός μαγνήτισε την προσοχή μας, όπως και η Γκαλερία Βιτόριο Εμμανουέλε Β΄. Αφού στροβιλιστήκαμε τρεις φορές στο πλακάκι με την απεικόνιση ενός ταύρου, συνήθεια των επισκεπτών, αναμιχθήκαμε με τους τουρίστες στην απέραντη αγορά.
- 29 Απρίλη, ζήσαμε την ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας
Το ταξίδι συνεχίστηκε στη Βερόνα πόλη όπου ο μύθος, η πραγματικότητα, το παλιό και το καινούριο γίνονταν ένα. Η είσοδος μας από το τείχος συμβόλισε και την άφιξη μας σε έναν κόσμο βγαλμένο από τα παραμύθια. Οι τοπικοί μικροπωλητές, η αρένα της Βερόνας και τα μεσαιωνικά καστρα σε έκαναν να νοιώθεις πως βρίσκεσαι σε μια Ευρωπαική πόλη με σκηνικό Αναγεννησιακό. Το σπίτι και το μπαλκόνι της Ιουλιέτας ήταν το σημείο όπου τα συναισθήματα μεταφράζονταν σε λόγια.Γράψαμε στον τοίχο της Ιουλιέτας τα ονόματα των αγαπημένων μας όπως συνηθίζεται και φωτογραφηθήκαμε με το άγαλμα στον κοίπο της. Εννοείται, δεν παραλείψαμε για ακόμη μια φορά τη βόλτα στα αμέτρητα μαγαζιά.
Την τελευταία νύχτα όλη η παρέα γευματίσαμε σε ένα τοπικό εστιατόριο στο Μπέργκαμο όπου κάναμε μια βουτιά στις παραδοσιακές ιταλικές σπεσιαλιτέ.
- 30 Απρίλη, εκεί που ξεκίνησαν όλα
Τελευταία μέρα αποχαιρετήσαμε τα άνετα κρεβάτια μας και με τοπικό λεωφορείο κινηθήκαμε προς τον σταθμό του τελεφερίκ. Η θέα της πόλης του Μπέργκαμο από ψηλά, μας έκοψε την ανάσα.Έπειτα από μια μικρή επίσκεψη στην παλιά πόλη, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Κατεβαίνοντας στο γνωστό χώρο του γυμνασίου μας, μας περίμεναν τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτα, με έντονη την ευτυχία η οποία είχε χαραχθεί στα πρόσωπα μας παρά τη σωματική κούραση.
Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην το είχαμε συνειδητοποιήσει πως για καιρό θα ξεφυλλίζουμε το βιβλίο των αναμνήσεων….
ΜΑΡΙΝΑ ΤΑΧΤΣΗ ΥΡΩ ΒΡΙΓΓΑ