Ποιo είναι το μέλλον των παιδιών της Ελλάδας;, του Νίκου Βογιατζή (Α2)

 

 

ανεργία1

  Τα τελευταία χρόνια λόγω της  οικονομικής κρίσης  η ανεργία έχει ανέβει σε πολύ ψηλά επίπεδα. Ο κόσμος δεν μπορεί να βρει δουλειά. Αυτό βάζει σε σκέψεις τους νέους και τις νέες που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους στην Ελλάδα.

         Αναρωτιούνται συχνά αν θα μπορέσουν να βρουν δουλειά στην Ελλάδα  και αν θα ήταν καλύτερο να βγουν για κάποια χρόνια στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής 300.000 μορφωμένα άτομα νεαρής ηλικίας εγκατέλειψαν τη χώρα μας για να βρουν εργασία. Και ποιος σπουδάζει αυτά τα παιδιά; Οι γονείς τους και το κράτος.

       Ενώ οι πολίτες και το κράτος ξοδεύουν χρήματα για να σπουδάσουν τα παιδιά, αυτά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Και έτσι στο εξωτερικό βρίσκονται οι περισσότεροι νέοι μορφωμένοι άνθρωποι της Ελλάδας και στην Ελλάδα μένουν μόνο αυτοί που δεν έχουν σπουδάσει.

      Γι αυτό κράτη όπως η Γερμανία, η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και η Αγγλία έχουν αποκτήσει πολύ μορφωμένους ανθρώπους, επειδή το κράτος και οι επιχειρήσεις τους έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους προσλάβουν. Ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο εξωτερικό με τη σκέψη «θα πάω για λίγα χρόνια και μόλις τα πράγματα καλυτερέψουν στην Ελλάδα θα επιστρέψω», τελικά τους δημιουργείται η σκέψη «γιατί να γυρίσω στην Ελλάδα;». Λογική σκέψη, διότι εκεί έχουν καλή δουλειά, άνετη ζωή, ενδεχομένως οικογένεια και παιδιά.

neoi

 Και τώρα προκύπτει το εξής ερώτημα «Ποιο είναι το μέλλον των παιδιών που σπουδάζουν ή που είναι στο σχολείο τώρα;». Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να απαντήσει: «Θα βγουν και αυτά στο εξωτερικό και η Ελλάδα θα χάσει κι άλλους μορφωμένους ανθρώπους, διότι δεν υπάρχει ανάπτυξη».

     Μήπως όμως υπάρχει μια πιο αισιόδοξη απάντηση; Μήπως πρέπει να σκεφτούμε καλύτερα ποια λάθη κάναμε και να τα διορθώσουμε; Γιατί μόνο έτσι η χώρα μας θα βρει έναν δρόμο για να βγει από την κρίση. Γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουν τα παιδιά να βρουν δουλειά στην Ελλάδα, διότι αυτά είναι το μέλλον της Ελλάδας.

 

Σχολιάστε

Top