Είναι η ομορφιά το παν; του Γιώργου Σβίγκου ( Α4)

Είναι η ομορφιά το παν; του Γιώργου Σβίγκου ( Α4)

Μία φράση που μετράει αιώνες και που την ακούμε συχνά έχει συνδέσει τη λέξη ομορφιά με την λέξη γυναίκα, κάτι που κατά την γνώμη μου, είναι λάθος. Δεν λέω ότι οι γυναίκες δεν είναι όμορφες, αλλά δεν είναι μόνο οι γυναίκες όμορφες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, από πολύ… παλιά. Ποια ήταν η αφορμή του Τρωικού Πολέμου; Μια γυναίκα. Στην Ιλιάδα του Ομήρου βλέπουμε το Μενέλαο και τον Πάρη να μονομαχούν για την ωραία Ελένη. Ακόμη τα αρχαία αγάλματα ανδρών με  πολύ καλά γυμνασμένα σώματα, οι τοιχογραφίες που αναπαριστούν γυναίκες με περίτεχνα χτενίσματα και κοσμήματα δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την εξωτερική εμφάνιση.

Στη σημερινή εποχή αυτή η άποψη επικρατεί σχεδόν παντού στον κόσμο. Οι πιο πολλές γυναίκες νομίζουν ότι «Η ομορφιά είναι το παν» για εκείνες, αλλά και οι άνδρες σήμερα δεν πάνε πίσω σε αυτό. Τα προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ είναι πρώτα σε πωλήσεις  μετά τα είδη πρώτης ανάγκης. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται   πολλές φορές ως ναρκισσισμός. Ο  άνθρωπος έχει φτάσει να παρεμβαίνει στο σώμα του για να γίνει πιο όμορφος.

Η Επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο που σε λίγα χρόνια θα μπορούμε να διαλέγουμε πως θα γεννηθεί το παιδί μας. Αν θα έχει την μύτη του Justin Bieber ή αν θα έχει τα μάτια του μπαμπά ή της μαμάς. Κάποιοι θα προτιμούν να βγει το παιδί τους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παρά να είναι ένα υγιές και γερό μωρό, μόνο και μόνο για να είναι ‘’όμορφο’’. Επιστήμονες προσπαθούν να βρούνε αντιγηραντικά ελιξίρια και φάρμακα μακροζωίας. Λες και οι άνθρωποι άμα βγάλουν και καμιά ρυτίδα θα είναι λιγότερο όμορφοι. Εγώ θα απαντούσα σε αυτή την φράση λέγοντας: «Καλή είναι και η ομορφιά, αλλά ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο μόνο από το  εξώφυλλο»

Σχολιάστε

Top