Συνέντευξη από μαθήτρια του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Σαπών

ar9

  Στην εκδρομή του προγράμματος της εφημερίδας του σχολείου μας είχα την τύχη και την τιμή  να γνωρίσω και να συζητήσω με μια μαθήτρια του Διαπολιτισμικού σχολείου Σαπών Κομοτηνής, η οποία ήταν πρόθυμη να μου εξηγήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις μου, γεγονός που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Πριν προχωρήσουμε στη συνέντευξη θα ήθελα να σας πω λίγα  λόγια για το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σαπών Κομοτηνής. Είναι  ένα σχολείο με παιδιά διαφορετικών χωρών προέλευσης  , διαφορετικών θρησκειών , διαφορετικών πολιτισμών, διαφορετικών γλωσσών. Εκεί τα παιδιά κάνουν τα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα.

Ας προχωρήσουμε στη συνέντευξη.
-Θα ήθελα να μου πεις εσύ από πού κατάγεσαι και έρχεσαι σε αυτό το σχολείο και πώς είναι η συμβίωσή σου με τους υπόλοιπους μαθητές

-Είμαι από εδώ, τις Σάπες  , είναι ευχάριστο το να είσαι σε ένα μέρος με ποικιλία ανθρώπων.

-Πώς ήταν η προσαρμογή σου; πώς σου φάνηκε αρχικά το γεγονός ότι θα είσαι σε ένα διαπολιτισμικό σχολείο;
-Δε θυμάμαι και πολλά γιατί από το δημοτικό είμαι μαθήτρια του Διαπολιτισμικού σχολείου, δεν είναι μόνο τα γυμνάσια και τα λύκεια διαπολιτισμικά εδώ, είναι και το δημοτικό, οι γονείς μου μού εξήγησαν τι είναι το διαπολιτισμικό σχολείο, γιατί ήμουν μικρή σε ηλικία και μου άρεσε απ’ όσο θυμάμαι.
-Στο σχολείο αυτό υπάρχουν κανονικά απουσιολόγοι,15 μελή,5 μελή, σύλλογος γονέων και κηδεμόνων;
-Βεβαίως και υπάρχουν, το σχολείο μας δεν είναι διαφορετικό είναι ίδιο με τα άλλα. Ό,τι συμβαίνει σε ένα όπως το λέτε εσείς συνηθισμένο ή και κανονικό σχολείο συμβαίνει και εδώ.
-Η μεταχείριση των καθηγητών είναι ίδια σε όλους τους μαθητές ; Υπάρχουν καθηγητές που κάνουν θρησκευτικές και φυλετικές διακρίσεις;
-Κοίτα, μπορεί και να υπάρχουν αλλά προσπαθούν να μην το δείχνουν, προσπαθούν να είναι ίσοι απέναντι σε όλους τους μαθητές.
-Πως σου φάνηκε το θεατρικό που κάναμε για τη διαπολιτισμικότητα;
Αυτό που μου άρεσε πιο πολύ ήταν η φωνή εκείνου του κοριτσιού που τραγουδούσε, και το ότι αφιερώσατε χρόνο για αυτό το θεατρικό.
-Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου , ελπίζω η συνέντευξη αυτή να φανεί χρήσιμη στους συμμαθητές μου, οι οποίοι δεν είχαν τη τύχη να έρθουν στο σχολείο σας.

του Τριανταφύλλου Γιώργου (Β4)

Σχολιάστε

Top