Το κάστρο της Καβάλας και η περιπέτειά μας…

ar19

Φτάνοντας στην Καβάλα ψηλά στον λόφο φαίνεται η ακρόπολη της Καβάλας «Το φρούριο». Χτίστηκε το πρώτο τέταρτο του 15ου αιώνα. Όμως καταστράφηκε το 1391 και από τότε δέχεται ανακατασκευές. Το φρούριο ήταν το σημαντικότερο τμήμα της άμυνας της πόλης γι’ αυτό άλλωστε περιβάλλεται από μεγάλα τείχη. Τέλος στο εσωτερικό του υπάρχει και λειτουργεί ακόμη και σήμερα ένα αρχαίο θέατρο στο οποίο πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας στην Καβάλα εξελίχθηκε ένα απρόοπτο και χιουμοριστικό γεγονός. Όταν πήγαμε στο λιμάνι οι καθηγητές μάς άφησαν να κάνουμε μια βόλτα σ’ αυτό. Εμένα και τους φίλους μου από την πρώτη στιγμή μας εντυπωσίασε η εξέδρα του λιμανιού. Αμέσως, κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί.Φτάνοντας, βρήκαμε την πόρτα της εισόδου ανοικτή.  Έτσι, βρήκαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε πάνω στην εξέδρα και να φωτογραφίσουμε τα καΐκια. Ξαφνικά ακούστηκαν κάποιες φωνές, όπως καταλαβαίνετε , ήταν για εμάς, «απαγορεύεται η είσοδος, δεν  είδατε την πινακίδα;» μάς είπε ένας κύριος με πιο ήρεμο τόνο σε σύγκριση με τους άλλους που φώναζαν.

Αρχίσαμε να τρέχουμε προς την έξοδο, αλλά …η πόρτα είχε κλειδώσει, η οποία άνοιγε με «κάρτα – κωδικό». Συνεπώς, άρχισαν να «πέφτουν» οι ιδέες για το πως θα καταφέρναμε να περάσουμε την πόρτα-εμπόδιο. Μετά από αρκετή ώρα και πολλές «έξυπνες» ιδέες , η λύση βρέθηκε. Ο μόνος τρόπος ήταν να σκαρφαλώσουμε, αλλά έπρεπε να προσέξουμε να μην πιαστούν τα ρούχα μας στα σύρματα που υπήρχαν πάνω από την πόρτα, και φυσικά για όσους δοκίμαζαν να περάσουν από το πλάι να μην πέσουν στη θάλασσα. Τελικά όλοι τα καταφέραμε… με βρεγμένα, σκισμένα ρούχα και αρκετές  γρατσουνιές… και μια πινακίδα  κρυμμένη από τις αφίσες να κρέμεται στην άκρη της πόρτας «απαγορεύεται η είσοδος».

του Μεντεσίδη Αλέξανδρου(Β4)

Σχολιάστε

Top