ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ…

μουσικη 5Η μουσική είναι μια από τις τέχνες που έχει σηματοδοτήσει την πορεία του ανθρώπου. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα συνοδεύει τον άνθρωπο σε κάθε έκφανση της ζωής του, στη χαρά και στη θλίψη, στο γάμο και στον αποχωρισμό, στην ξενιτιά και στο αντάμωμα, στη γένεση και στο θάνατο. Η ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσα από τη μουσική είναι δηλωτική. Με αυτήν οι άνθρωποι εκφράζονται ελεύθερα, εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, ενώ αποτελεί και έναν τρόπο χαλάρωσης και διασκέδασης.

 

μουσικη 4
Μάθημα μουσικής σε σχολείο της αρχαίας Αθήνας. Παράσταση από ερυθρόμορφο αγγείο του 5ου αι. π.Χ. που βρίσκεται στο Βερολίνο.

Απλοί άνθρωποι μέσα από τα δημοτικά τραγούδια αλλά και φιλόσοφοι της έδωσαν μια σημαντική θέση ανάμεσα στις άλλες τέχνες. Ο Πλάτων χαρακτηριστικά αναφέρει στην Πολιτεία ότι με την άθληση γυμνάζεται το σώμα, ενώ με τη μουσική το πνεύμα.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων αναδείχτηκαν σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Αλκαίος, η Σαπφώ αλλά και ο Bach, ο Vivaldi, ο Mozart, ο Beethoven.
Στην πόλη μας υπάρχει έντονη και πλούσια μουσική παράδοση. Ήδη από τον 17ο αιώνα η επαφή των κοζανιτών με την ευρωπαϊκή κουλτούρα, μέσω του εμπορίου, βοήθησε στην εισαγωγή μιας άλλης αισθητικής, περισσότερο αστικής.

 

μοιυσικη 3
Φωτογραφία με μουσικούς μιας άλλης εποχής

 

Στην πόλη υπάρχουν πολλές χορωδίες, με πιο παλιά αυτή του Αγίου Νικολάου, η φιλαρμονική της πόλης, η Πανδώρα, που ιδρύθηκε το 1902 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να δίνει το παρόν σε κάθε εκδήλωση της πόλης μας. Γνωστοί μουσικοί είναι ο Γ. Διδίλης, ο Χ.Φον Κάραγιαν, ο Γ. Δόδουρας, ο Ν. Άσημος και σήμερα ο Γ. Κιουρτσόγλου, ο Χ. Ραφαηλίδης, ο Μ. Σεβίλογλου, ο Γ. Τζούκας κ.α.

 

μουσικη 2
Η Πανδώρα

Και σήμερα όμως η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή της πόλης. Πολλά παιδιά μαθαίνουν μουσική, ενώ πραγματοποιούνται και πολλές μουσικές παραστάσεις βοηθώντας στην αναζήτηση της αισθητικής του ωραίου. Και όπως είπε και ο γερμανός φιλόσοφος Νίτσε «Χωρίς μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος».

μουσικη 1
Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης

 

Συντάκτες:     Γράβα Μαρία Αγνή ( Β1 )
Δαρδούμπα Αλεξάνδρα (Β1 )

Σχολιάστε

Top