Το Άγχος

Άτιτλο10

Ο όρος άγχος (ή στρες) προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες το σώμα του είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος του πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται καθημερινά σε  στρεσογόνες καταστάσεις.

Πολλοί έφηβοι έχουν άγχος καθώς πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά κάποιες προκλήσεις. Κάποιες από αυτές τις προκλήσεις μπορεί να είναι το να γράφεις ένα δύσκολο διαγώνισμα, να πρέπει να αποδώσεις σωστά σε ένα άθλημα ή ακόμα να πρέπει να παίξεις ένα όργανο μπροστά  σε ένα μεγάλο κοινό. Πολλά παιδιά είναι ντροπαλά και χαμηλών τόνων και για αυτόν το λόγο έχουν άγχος στο να εκφράσουν την γνώμη τους μπροστά σε μία ομάδα ( π.χ. στην τάξη, σε διάφορες ενημερώσεις κ.α.). Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς το άγχος.  Ένας τρόπος είναι να δουλεύεις σκληρά για ό,τι θέλεις να πετύχεις και έτσι θα αποκτήσεις μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ένας άλλος τρόπος είναι να χαλαρώνεις. Μπορείς να χαλαρώσεις ακούγοντας μουσική ή ακόμα και ξαπλώνοντας. Τέλος θα σου έλεγα να έχεις αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη  στον εαυτό σου και να μην πτοείσαι εύκολα. Άγχος μπορείς να έχεις σε όλη σου τη ζωή, για αυτό καλύτερα μάθε να το αντιμετωπίζεις από τώρα.

του Σωτήρη Μαυρίδη

( Β4 )

Σχολιάστε

Top