Παιδική εργασία : όταν η παιδικότητα παραβιάζεται

Παιδική εργασία όταν η παιδικότητα παραβιάζεται

Όλοι ξέρουμε πως η παιδική εργασία είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει από τα πολύ παλιά χρόνια, αλλά συνεχίζεται χωρίς καμία βελτίωση και στις μέρες μας. Οργανώσεις αλλά και πολλά κράτη κάνουν φιλότιμες προσπάθειες πάνω σε αυτό το θέμα, όπως επίσης υπάρχει και μέρα κατά της παιδικής εργασίας στις 12 Ιουνίου κάθε χρόνο.

Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του. Παρόλα αυτά τα ποσοστά συνεχίζουν να είναι πολύ μεγάλα, αφού για 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αυτή τη χρονιά δεν χτύπησε το κουδούνι του σχολείου σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Πάνω από 246 εκατομμύρια στον κόσμο εργάζονται και δυστυχώς, αντίθετα από ό,τι θα νόμιζαν πολλοί, το φαινόμενο των εργαζόμενων παιδιών και των παιδιών που δεν πάνε στο σχολείο δεν είναι άγνωστο και στη χώρα μας.

Παιδική εργασία όταν η παιδικότητα παραβιάζεται

Το μέλλον γι” αυτά τα παιδιά διαγράφεται ζοφερό, καθώς δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι” αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο. Πολλά  δουλεύουν σε σπίτια ως οικιακοί βοηθοί, ή σε βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών, συχνά με κάποια μορφή σκλαβιάς Κάποια τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία. Και ας μην ξεχνάμε τα ψυχολογικά τραύματα και την καθυστέρηση στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού που δουλεύει.

Για αυτό πρέπει όλος ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί πάνω σε αυτό το θέμα να γίνει πιο ενεργός χωρίς απλώς να λυπάται αυτά τα παιδιά, αλλά να μην κάνει ουσιαστικά τίποτα.

                                                                  Αλεξάνδρα Θεοδοσιάδου

Σχολιάστε

Top