Επίσκεψη στο συμμαχικό νεκροταφείο ( Χανιά Κρήτης)

Επίσκεψη στο συμμαχικά νεκροταφείο ( Χανιά Κρήτης),  Κατερίνα Ματιάκη, Κική Μεχτερίδου

Ένας από τα πολλά μέρη που επισκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της εκδρομής μας στην Κρήτη ήταν το «Συμμαχικό Νεκροταφείο».

Το «Συμμαχικό Νεκροταφείο» κτίστηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο λίγο πιο έξω από τον οικισμό της Σούδας στα Χανιά, στη θέση Βλητέ . Το κοιμητήριο κτίστηκε σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον που δωρίστηκε από το ελληνικό κράτος και συντηρείται από την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή στρατιωτικών τάφων. Δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο για να περιλάβει τους τάφους όλων των στρατιωτών, ναυτών και αεροπόρων της Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν στην Κρήτη. Αρχιτέκτονας ήταν ο Louis De Soissons .Τα λείψανα των ενταφιασμένων συγκεντρώθηκαν από τέσσερα διαφορετικά νεκροταφεία που είχαν δημιουργηθεί από τα στρατεύματα κατοχής στις αντίστοιχες πόλεις της Κρήτης. Το «Συμμαχικό Νεκροταφείο» περιέχει 1527 τάφους ανάμεσα στους οποίους έχουν ταφεί 862 άτομα από το Ηνωμένο Βασίλειο,446 από τη Νέα Ζηλανδία, 197 από την Αυστραλία, 9 από την Νότια Αφρική,5 από τον Καναδά,1 από την Ινδία και 7 άτομα άγνωστης προέλευσης. Καθ” όλη τη διάρκεια του έτους παρατηρείται μεγάλη προσέλευση επισκεπτών από όλο τον κόσμο κυρίως όμως Αυστραλών και Νεοζηλανδών. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η επίσκεψη μας στο «Συμμαχικό Νεκροταφείο» μας «ξύπνησε» πολλά συναισθήματα. Καθώς η ξεναγός μας έλεγε για την ιστορία του κοιμητηρίου ένα ρίγος και μια συγκίνηση μας διαπερνούσαν .

Μέσα από την επίσκεψη μας νιώσαμε να τιμούμε όλους τους νεκρούς αγωνιζόμενους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.Είναι ένα μέρος που άξιζε λίγο χρόνο από την εκδρομή μας και χαιρόμαστε που μας δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτούμε !

Κατερίνα Ματιάκη

Κυριακή Μεχτερίδου

Σχολιάστε

Top