Βιβλιοθήκη Κοζάνης: Κυψέλη των γραμμάτων και του πολιτισμού

Βιβλιοθήκη Κοζάνης Κυψέλη των 1

Βιβλιοθήκη Κοζάνης Κυψέλη των 2Στις 10 Οκτωβρίου 2018, παραμονή γιορτινής μέρας για την Κοζάνη, καθώς κάθε χρόνο τέτοια μέρα γιορτάζεται η απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.  Προκόπης Παυλόπουλος. Οι εκδηλώσεις ήταν πολλές και λαμπρές, τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια.

Η  Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία της βρήκε το νέο της σπίτι στην οδό Δαβάκη 9. Πρόκειται για ένα σύγχρονο και μοντέρνο κτήριο, το οποίο θα στεγάσει τον πολιτιστικό πλούτο τριών αιώνων που συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης, κέντρου ανάπτυξης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του κτηρίου αισθητοποιεί τη δυναμική της πόλης να βγει από το στενό περιβάλλον της επαρχίας και να πάρει μια θέση ανάμεσα στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις.

Καθώς οι βιβλιοθήκες είναι χώροι ελεύθερης σκέψης, έρευνας, μελέτης, σήμερα που ο όγκος της πληροφορίας είναι τεράστιος, ο ρόλος τους είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Με την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους του πνευματικού της θησαυρού η Νέα Βιβλιοθήκη δίνει πρόσβαση στο περιεχόμενό της σε όλους τους επίδοξους ερευνητές της πόλης μας, αλλά και όχι μόνο. Η συνεργασία της με την Εθνική Βιβλιοθήκη και η συμμετοχή της σε ένα δίκτυο Βιβλιοθηκών θα συνεισφέρουν στην καλύτερη λειτουργία της.

Στους στόχους της Νέας Βιβλιοθήκης είναι να προσελκύσει τον κόσμο και, ιδιαίτερα, τη νέα γενιά, προκειμένου να αξιοποιούν ποιοτικά και δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο. Να έρθουν οι μαθητές και σπουδαστές στους χώρους της για μελέτη και ψυχαγωγία, να γίνει το στέκι τους, ο χώρος συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων. Νομίζουμε πως αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που βάζει η Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Αν το κερδίσει, τότε πολύ δικαίως θα λέγεται η Πόλη του βιβλίου, τίτλος που της είχε απονεμηθεί το 1995 και με περηφάνια φέρει.

Η  βιβλιοθήκη ήδη ξεκίνησε δυναμικά τις δράσεις της στο νέο κτήριο. Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα αρκετά συνέδρια με ιστορικό, λογοτεχνικό και γενικότερα πολιτιστικό περιεχόμενο και ομιλητές πνευματικούς ανθρώπους της πόλης, αλλά και όλης της χώρας, εκθέσεις ζωγραφικής, λογοτεχνικά αναλόγια και άλλα πολλά. Οι χώροι βέβαια βοηθούν στη διοργάνωση όλων αυτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πιστεύουμε πως όλες αυτές οι δράσεις θα συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη της Κοζάνης, αλλά και στην οικονομική με την προσέλκυση πολλών επισκεπτών. Τέλος με ενδιαφέρον περιμένουμε τη λειτουργία του Μουσείου της Βιβλιοθήκης στο ισόγειο του κτηρίου.

Η Συντακτική Επιτροπή

Σχολιάστε

Top