Ο τόπος που ζούμε

Ο τόπος που ζούμε 1

Η Ελλάδα είναι μία χώρα γεμάτη με όμορφους τόπους και προορισμούς. Ένας από αυτούς είναι και η Κοζάνη, ο τόπος στον οποίο ζούμε. Υπάρχουν ποικίλοι λόγοι, για να επισκεφτεί κανείς την πόλη μας, αφού είναι πλούσια σε αξιοθέατα, φυσικές ομορφιές και τοπικά προϊόντα.

Αρχικά, η Κοζάνη διατηρεί μέχρι και σήμερα το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της, με αποτέλεσμα να διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό από αξιοθαύμαστα μνημεία, παλαιότερα και νεότερα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, το οποίο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της Ελλάδος. Ακόμη, πολλοί θαυμάζουν την αρχιτεκτονική των πετρόχτιστων αρχοντικών της πόλης, όπως του Λασσάνη, αλλά και της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου με τις υπέροχες αγιογραφίες, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εκεί βρίσκεται και το ιστορικό καμπαναριό, σημείο αναφοράς όλων των κατοίκων. Ακόμη, αξιοσημείωτα μέρη για την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αποτελούν η πόλη της Σιάτιστας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Με την επίσκεψη σε αυτά, γνωρίζει κανείς την ιστορία του τόπου μας, εμβαθύνοντας, έτσι, σε κάποια σημαντικά γεγονότα, που συνέβησαν εδώ.

Φυσικά ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί τη Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης που στεγάζεται στο νέο κτήριο το οποίο είναι ένα στολίδι μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Η Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη, όπως ονομάζεται από το όνομα σημαντικού δωρητή της, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες μεγάλες βιβλιοθήκες της χώρας, αφού έχει στην κατοχή της έναν μεγάλο θησαυρό σπάνιων χειρογράφων και εντύπων. Στο χώρο της θα λειτουργήσει σύντομα και μουσείο.

Όσον αφορά τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις τοπικές λιχουδιές, όπως τα περίφημα γιαπράκια και κιχιά στις μικρές παραδοσιακές και γραφικές ταβερνούλες και στα μεζεδοπωλεία της πόλης. Επιπλέον ένα από τα χαρακτηριστικότερα προϊόντα, που παράγονται στην Κοζάνη είναι ο κρόκος, ένα φυτό γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες και τη μοναδική του ποιότητα.

Η πόλη μας είναι γεμάτη και από φυσικά τοπία. Στον ελεύθερό τους χρόνο οι κάτοικοί της ψυχαγωγούνται με διάφορες δραστηριότητες στο Δημοτικό Πάρκο και στο Πάρκο του Αγίου Δημητρίου. Επίσης απολαμβάνουν το αναψυκτικό τους στο κέντρο της πόλης, χαζεύοντας στη νέα μοντέρνα πλατεία της που έχει βραβευτεί ως μία από τις καλύτερες σύγχρονες πλατείες πόλης, αλλά επισκέπτονται και το χωριό Νεράιδα θαυμάζοντας τη θέα της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου, το Ναυτικό Όμιλο, την ιστορική Σιάτιστα, τα πετρόχτιστα χωριά του Βοΐου.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτεί κανείς την Κοζάνη. Είναι σίγουρο ότι θα βγει κερδισμένος!!!

Της Άννας Ταγάρα (Γ3)

Σχολιάστε

Top