Τα εργοστάσια της ΔΕΗ

Τα εργοστάσια της ΔΕΗ 1

Τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κοζάνη είναι σα δίκοπο μαχαίρι για την περιοχή. Ενώ στηρίζουν οικονομικά την περιοχή λόγω των θέσεων εργασίας που προσφέρουν, δημιουργούν και θα δημιουργούν, όσο υπάρχουν, αρκετά προβλήματα στους κατοίκους.

Αρχικά, η ύπαρξη κοιτασμάτων λιγνίτη κάτω από κατοικημένες περιοχές του νομού έχει ως αποτέλεσμα να ξεσηκώνονται ολόκληρα χωριά και κωμοπόλεις και να ψάχνουν νέο μέρος να εγκατασταθούν. Για παράδειγμα βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες λιγνίτη στην Ποντοκώμη, οι κάτοικοι της οποίας είναι αναγκασμένοι να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Αυτό βέβαια θα ωφελήσει τους κατοίκους υπό την έννοια ότι στο νέο μέρος που θα πάνε δεν θα είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν τόσο μεγάλες ποσότητες μολυσμένων αερίων όσο πριν. Αλλά, όταν κάποιος έχει ζήσει σχεδόν μια ολόκληρη ζωή σε ένα μέρος, είναι πολύ δύσκολο να το αποχωριστεί. Με τι καρδιά θα αποχωριστούν το σπίτι τους αυτοί οι άνθρωποι; Το τίμημα για τη δουλειά που προσφέρουν τα εργοστάσια δυστυχώς είναι βαρύ σε αυτή την περίπτωση.

Φυσικά, προβλήματα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι κάτοικοι που μένουν γύρω από τα εργοστάσια, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Τα αέρια από τα εργοστάσια έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σύννεφο πάνω από την πόλη της Πτολεμαΐδας κυρίως, που είναι ορατό σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Όποιος έχει δει το σύννεφο αυτό έχει πλέον καταλάβει σε τι ατμόσφαιρα ζει και πως αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα επιβαρυνθεί σοβαρά η υγεία των πολιτών.

Επομένως, είναι αναγκαία να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας για τους πολίτες. Δεν πρέπει να επαναπαύονται και να τα υπομένουν όλα αυτά μόνο και μόνο, επειδή η ΔΕΗ προσφέρει δουλειά στην περιοχή μας. Πάνω από όλα είναι να εξασφαλιστεί μια ποιότητα ζωής.

Της Ευγενίας Παπαδοπούλου (Α3)

Σχολιάστε

Top