Van Gogh Alive: Μια σύγχρονη έκθεση

vg2

Όπως όλοι ξέρουμε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε πολλά πράγματα.
Αυτό προσπάθησε να κάνει η έκθεση Van Gogh Alive την οποία παρακολούθησε η Γ΄ Τάξη του σχολείου μας στις 7 Δεκεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Όταν πήγαμε στο εκθεσιακό κέντρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέραμε τι ακριβώς θα παρακολουθήσουμε. Ξέραμε πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκθεση σχετικά με τον Van Gogh.
Όταν μπήκαμε στην πρώτη αίθουσα, τον προθάλαμο της έκθεσης, μας μίλησαν για τη ζωή του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη και το έργο του. Μας είπαν για τις εναλλαγές που παρουσιάζουν οι πίνακες ανάλογα με την ψυχολογική κατάσταση του Van Gogh καθώς και το πόση λεπτομέρεια υπάρχει ακόμα και στον πιο απλό
πίνακά του. Μόλις τελείωσε η σύντομη αναδρομή στη ζωή του πραγματικά ταλαντούχου Van Gogh, περάσαμε στην κεντρική αίθουσα.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίσαμε ήταν τεράστια πανιά σε όλο το χώρο, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως οθόνες σε συνδυασμό με μεγάλους προβολείς. Η έκθεση πρόβαλλε παράλληλα με τους πίνακές του τις σκέψεις και τα συναισθήματα του καλλιτέχνη μέσα από διάφορα δικά του αποφθέγματα. Τα έργα του παρουσιάζονταν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθώς πολλοί πίνακες «ζωντάνευαν» μέσω animation.
Αυτή η προβολή με έκανε να παρατηρήσω πολλές διαφορετικές λεπτομέρειες πάνω στους πίνακές του, που δε θα παρατηρούσα βλέποντας απλά τον πίνακα.
Η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σε μια έκθεση ενός κλασικού καλλιτέχνη μας έκανε να καταλάβουμε πως η τεχνολογία και η τέχνη μπορούν να συνδυαστούν βγάζοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Έναν πίνακα τον παρατηρείς για λίγα λεπτά, πολλές φορές χωρίς να καταλάβεις τι πραγματικά θέλει να δείξει αυτός
που τον ζωγράφισε. Σε μια πολυμεσική έκθεση, όμως, κινητοποιούνται και άλλες αισθήσεις ( ακοή, όραση) και μπορείς να συλλάβεις την ιδέα του πίνακα πιο εύκολα. Η νέα γενιά εξάλλου είναι πολύ εξοικειωμένη με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση δεν εντυπωσίασε τρομερά την πλειοψηφία των μαθητών. Πολλοί περίμεναν κάτι παραπάνω. Πιστεύω πως, αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον πάνω στον καλλιτέχνη και γενικότερα στην τέχνη, η έκθεση Van Gogh Alive δεν θα σας απογοητεύσει.

Του Νίκου Βογιατζή (Γ1)

Σχολιάστε

Top