Αθλητισμός και εφηβεία

Αθλητισμός και εφηβεία

Οι έφηβοι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για την εικόνας τους, δηλαδή την εμφάνισή τους. Η γνώμη που έχουν οι συνομήλικοί τους για αυτούς μετράει πάρα πολύ. Ένας τρόπος για να αποκτήσουν θετική εικόνα του εαυτού τους είναι και η ενασχόλησή τους με κάποιο άθλημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν πρωταθλητές.

Ο αθλητισμός και η γυμναστική προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, σωματική και ψυχική. Η ενασχόληση των εφήβων με τον αθλητισμό συντελεί στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασής τους. Επίσης, βοηθά στην καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων όπως η αυτοπεποίθηση και ο αμοιβαίος σεβασμός, αφού στα ομαδικά κυρίως αθλήματα όλοι προσπαθούν για ένα κοινό σκοπό. Σε αυτά τα αθλήματα δημιουργούνται και σχέσεις οι οποίες μελλοντικά μπορεί να εξελιχθούν σε δυνατές φιλίες. Ένα άλλο σημαντικό όφελος είναι ότι ο έφηβος μέσα από τον αθλητισμό μπορεί να εκτονώσει την ένταση από το πιεστικό σχολικό πρόγραμμα. Οι ώρες άθλησης είναι στιγμές χαλάρωσης, χαράς και διασκέδασης για αυτόν. Επίσης, ο αθλητισμός καλλιεργεί υγιή πρότυπα συμπεριφοράς.

Τα παιδιά που αθλούνται μένουν μακριά από τις διάφορες καταχρήσεις, όπως το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών, καθώς και την υπερβολική χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του Internet. Ας δούμε, λοιπόν, εμείς οι έφηβοι την ενασχόλησή μας με τον αθλητισμό σαν μια καλή ευκαιρία ανάπτυξης, εφόσον ο αθλητισμός προάγει τη σωματική, πνευματική και κοινωνική πλευρά μας, καλλιεργεί αξίες που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια υγιή προσωπικότητα, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς υπερβολές.

Του Γιάννη Αθανασιάδη (Α1)

Σχολιάστε

Top