Σπύρος & Ιωάννης Ζήγρας

Σπύρος & Ιωάννης Ζήγρας

Ένας από τους βασικούς συντελεστές στη διάσωση της Βιβλιοθήκης ήταν ο Σπύρος Ζήγρας. Στη δύσκολη περίοδο της γερμανικής κατοχής ο υπεύθυνος τότε της βιβλιοθήκης του ανέθεσε ως έμπιστο πρόσωπο να μεταφέρει και να διαφυλάξει με ασφάλεια τα βιβλία, τα κειμήλια και όλο το θησαυρό της βιβλιοθήκης από το κέντρο της πόλης στα υπόγεια του Αγίου Λαζάρου που ήταν ένα κρυφό μέρος πίσω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Στη δύσκολη αυτή αποστολή συμμετείχε ο 9χρονος τότε γιος του Ιωάννης και μαζί με τη βοήθεια άλλων παιδιών ξεκίνησαν να τοποθετούν όλον αυτόν τον πλούτο στο μυστικό μέρος που είχε οριστεί. Η διαδικασία κράτησε 3 ημέρες. Τα πρώτα βιβλία πάρθηκαν από τη Μητρόπολη.
Σταματούσαν στη στενούρα του Δαϊρούση και φόρτωναν τις κάσες με τα βιβλία πάνω σε ένα κάρο στο οποίο έκαναν κάλυψη με δύο τσουβάλια άχυρα και 3-4 κουρελούδες, για να μην αποκαλυφθούν. Φεύγοντας όμως στην οδό Ξεν. Τριανταφυλλίδη τους σταμάτησε μια γερμανική μηχανή για έλεγχο, αλλά είδαν πως  κουβαλούσαν άχυρα και τους άφησαν να φύγουν. Ακολούθως σταμάτησαν το κάρο στο Δημαρχείο, για να φορτώσουν δύο ακόμα τεράστιες κάσες με βιβλία και αρχειακό υλικό. Προς τιμήν του Σπύρου Ζήγρα και του γιου του απονεμήθηκε στον Ιωάννη Ζήγρα αργυρό μετάλλιο από το Δήμο Κοζάνης.
Με την αμέριστη βοήθεια του Σπύρου Ζήγρα, του γιου του και πολλών άλλων εθελοντών, οι οποίοι έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές τους, μπορούμε σήμερα να συνδέουμε το παρελθόν με το παρόν, να υπηρετούμε τη μνήμη μας, να ενισχύουμε και να διευρύνουμε την ιστορική έρευνα.

Του Φάνη Τσολακίδη (Γ3)

Σχολιάστε

Top