Ρατσισμός: Μια αντιανθρώπινη συμπεριφορά

Ρατσισμός Μια αντιανθρώπινη συμπεριφορά

Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που υποτιμά και θεωρεί κατώτερη μια ομάδα ανθρώπων είτε, γιατί αυτοί ανήκουν σε άλλη φυλή, είτε, γιατί είναι διαφορετικοί ως προς κάτι άλλο (θρησκεία, καταγωγή, κοινωνική κατάσταση). Οι ρατσιστές πιστεύουν ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών βάσει των οποίων διακρίνουν τις φυλές σε ανώτερες και κατώτερες. Όμως η φυλή είναι ταξινόμηση που έχει να κάνει με τη βιολογία, ενώ οι λαοί, τα έθνη είναι ιστορικές και πολιτισμικές ταξινομήσεις. Γενετικά όλοι οι άνθρωποι είναι όμοιοι.

Πιστεύω πως ο ρατσισμός είναι ένα πολύ επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο, γιατί αδικεί κάποιους και δημιουργεί μίσος μεταξύ των ανθρώπων. Μπορεί να αρχίζει ως περιφρόνηση απέναντι σε κάποιες ομάδες, αλλά δεν είναι δύσκολο να μετατραπεί και σε βία, που πάντα προκαλεί απέχθεια. Είναι φυσικό, όταν συμβαίνουν τέτοια επεισόδια, οι άνθρωποι να διχάζονται με αποτέλεσμα, να μην μπορούν πια, να συμβιώσουν ειρηνικά. Αντί να προσπαθούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους, ασχολούνται με τις ανύπαρκτες, στην πραγματικότητα, διαφορές τους.

Κατά τη γνώμη μου, ο ρατσισμός μπορεί να στραφεί εναντίον του οποιουδήποτε, κάποια στιγμή. Θεωρώ ότι, όχι μόνο, πρέπει να βλέπουμε όλους τους ανθρώπους ίσους, αλλά χρειάζεται και να αγωνιζόμαστε εναντίον του ρατσισμού. Ας αναγνωρίσουμε λοιπόν όλοι ότι κανένας δεν είναι ανώτερος από τους άλλους κι ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια κοινωνία στην οποία οι διακρίσεις δε θα έχουν θέση και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι σεβαστά από όλους. Η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο θα επιβιώνει όσο υπάρχουν θεωρίες διακρίσεων που κάνουν δυνατή την εκμετάλλευση. Η καλύτερη αντιμετώπιση της ρατσιστικής συμπεριφοράς είναι η σωστή παιδεία.

 

Της Ελένης Γκέκα Γ1

Σχολιάστε

Top