Να πάρω την ευθύνη ενός ζώου ή όχι;

Να πάρω την ευθύνη ενός ζώου ή όχι;

Στην εποχή μας πολλά παιδιά όλων των ηλικιών θέλουν ένα κατοικίδιο. Τα μικρότερα παιδιά το θεωρούν παιχνίδι, ενώ τα παιδιά των μεγαλύτερων ηλικιών το θεωρούν μόδα. Συχνά προτιμούν κατοικίδια ράτσας και δίνουν αρκετά λεφτά για να τα αποκτήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω, πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται η αγάπη για τα ζώα.

Το να αγοράσεις ένα κατοικίδιο είναι μια σημαντική απόφαση που τα παιδιά θα πρέπει να την πάρουν μαζί με τους γονείς τους. Θα πρέπει να σκεφτούν αν μπορούν να αναλάβουν όλες τις ευθύνες που έχει ένα ζωάκι. Αν μπορούν να του προσφέρουν ιατρική φροντίδα, αν είναι διατεθειμένοι να το πηγαίνουν βόλτες και να παίζουν μαζί του. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα ζώα δεν έχουν λιγότερα δικαιώματα από αυτούς. Δεν είναι σωστό να αναλάβουν την ευθύνη ενός ζώου και να το παρατήσουν, όταν πια το βαρεθούν. Επίσης καλύτερο θα ήταν να προσφέρουν τη φροντίδα τους σε ένα κατοικίδιο το οποίο το έχουν εγκαταλείψει ή να υιοθετήσουν κάποιο από τα κέντρα προστασίας ζώων.

Η  ευθύνη ενός ζώου δεν είναι εύκολη, οπότε, πριν το αποκτήσουμε είναι καλό να είμαστε σίγουροι για αυτό μας το βήμα και να ξέρουμε ότι δεν είναι ενθουσιασμός της στιγμής. Με την απόφασή μας θα συμβάλουμε στο να περιοριστεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τη σημερινή κοινωνία που είναι τα αδέσποτα.

 

Ελίζας Τζήμου (Β1)

 

Σχολιάστε

Top