Ο ρόλος της μουσικής στη ζωή του ανθρώπου

ο ρόλος τηης μουσικής

          Η μουσική από την αρχαιότητα έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία για τον άνθρωπο καθώς επηρεάζει τον τρόπο σκέψης του, τη συμπεριφορά του και γενικότερα την προσωπικότητα του. Η μουσική ενισχύει τις δεξιότητες του ανθρώπου και την αυτοεκτίμησή του. Επιπλέον, η μουσική χαλαρώνει και προσφέρει ψυχική ηρεμία. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μας ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, μας κάνει να αφήσουμε το μυαλό μας να ονειρεύεται, αλλάζει τη διάθεση μας.

       Συγκεκριμένα οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική μπορούν να εκφραστούν πιο εύκολα, αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις με περισσότερη ηρεμία, βλέπουν τη ζωή διαφορετικά. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ηλικίας 9-12 που ασχολούνται με την εξάσκηση κάποιου οργάνου επικεντρώνουν την προσοχή τους πολύ πιο εύκολα σε οτιδήποτε είναι σχετικό με τη μάθηση και την αφομοίωση στοιχείων, σε χώρο εντός ή εκτός σχολείου. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα παιδιά αυτά αναπτύσσουν κριτική σκέψη.

Ο Αϊνστάιν δήλωσε πως αν δε γινόταν επιστήμονας θα γινόταν μουσικός. Συγκεκριμένα είπε: «Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρα μου μέσα από τη μουσική. Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική.. γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου, την έδωσε το βιολί». Ο ίδιος πίστευε πως η ενασχόληση του με το βιολί ήταν ο λόγος που έγινε τόσο έξυπνος.

Από τη βιολογία είναι γνωστό ότι η μουσική είναι μέσα μας. Ο καρδιακός παλμός , ο ρυθμός του βαδίσματος, ο αναπνευστικός ρυθμός  κ.ά. Η μουσική ακόμη συμβάλλει και στην υγεία του ανθρώπου. Η γνωστή σε όλους μουσικοθεραπεία στοχεύει σε θεραπευτικούς και παιδαγωγικούς τρόπους που θα πλησιάσουν και θα θεραπεύσουν τον άνθρωπο.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι η μουσική είναι πολύ σημαντική και ευεργετική για τον άνθρωπο. Γι αυτό καλό είναι ένα μέρος του ελεύθερου μας χρόνου να αφιερώνεται στη μουσική καθώς έτσι εξευγενίζουμε τη ψυχή μας, ξεκουράζουμε το μυαλό μας κι ολοκληρώνουμε την προσωπικότητα μας. Γενικά, η μουσική μας κάνει πιο καλούς και πιο ποιοτικούς ανθρώπους, στοιχεία απαραίτητα για την τεχνοκρατική εποχή που ζούμε. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μουσική είναι δείγμα πολιτισμού.

 

ο ρόλος τηης μουσικής

Σχολιάστε

Top