Αλλοτρίωση

αλλοτρίωση Ταγάρα Άννας2

αλλοτρίωση Ταγάρα Άννας2       Αλλοτρίωση ονομάζεται η αποξένωση του ατόμου από τον εαυτό του και τον κοινωνικό του περίγυρο. Με αυτόν τον τρόπο χάνονται πολλά στοιχεία της προσωπικότητάς του και ο ίδιος νιώθει κατώτερος. Στη σημερινή εποχή είναι πολύ συχνό αυτό το φαινόμενο. Έτσι ο σημερινός νέος πρέπει να θωρακιστεί με υγιείς επιλογές και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο αυτό.

Αρχικά, πρέπει να απορρίψει τα υλιστικά πρότυπα. Η αξία, που δείχνουν συχνά οι νέοι στα υλικά αγαθά και στον πλούτο είναι μία  από τις σημαντικότερες αιτίες του προβλήματος.  Με τον τρόπο αυτό σχηματίζουν μια αρνητική εικόνα για τους υπόλοιπους, αλλά και για τον εαυτό τους. Προσδοκούν μια ζωή, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει το χρήμα, θεωρώντας το επιτυχία. Για αυτό λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη βασίζονται στον υλικό τομέα και να εμβαθύνουν σε άλλα  ζητήματα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Επιπλέον, ο σύγχρονος νέος χρειάζεται να δίνει έμφαση στις ανθρωπιστικές αξίες. Η αποξένωση του από την κοινωνία προκύπτει, διότι αντιμετωπίζει εχθρικά το συνάνθρωπό του εξαιτίας της κοινωνικής του τάξης ή της εξωτερικής του εμφάνισης. Η ρατσιστική συμπεριφορά οδηγεί στην αλλοτρίωση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις πνευματικές αξίες, όπως ο σεβασμός και η μόρφωση, για να  ζουν οι άνθρωποι αρμονικά και να αποδέχεται ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου.

Αξιοσημείωτη επίσης είναι και η έμφαση στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και της προσωπικής άποψης. Ο σύγχρονος νέος πρέπει να υποστηρίζει τις απόψεις του, προκειμένου να διαπλάσει την προσωπικότητά του, επιλέγοντας αυτό που θεωρεί σημαντικό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προβληματίζεται για θέματα, που τον αφορούν, να λαμβάνει πληροφορίες, να τις επεξεργάζεται κριτικά χωρίς να παρασύρεται από την κοινή γνώμη, που δεν είναι πάντα σωστή.

Η  αλλοτρίωση των ανθρώπων αποτελεί ένα από τα πιο ανησυχητικά  φαινόμενα στη σύγχρονη εποχή. Οι νέοι με τη ζωντάνια που τους διακρίνει ζουν έξω από συμβατικούς κανόνες και αγωνίζονται για μια πιο υγιή ζωή. Επίσης σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους έχουν λιγότερες αρνητικές εμπειρίες και άρα δεν έχουν προλάβει να αλλοτριωθούν. Οι κίνδυνοι όμως υπάρχουν και για αυτούς. Είναι θέμα παιδείας το πώς θα συμπεριφερθούν.

 της Ταγάρα Άννας (Γ3)

Σχολιάστε

Top