Η τέχνη στο σχολείο, της Πιτένη Καλλιόπης, Β4

smyrni-mou-agapimeni-anakoinosi-synteleston-kai-oi-protes-fotografies-top

Οι μαθητές της Δευτέρας και Τρίτης Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με τη συνοδεία των καθηγητών τους την ταινία «Σμύρνη μου η αγαπημένη» σε κινηματοθέατρο της Κοζάνης.

Η υπόθεση της ταινίας βασιζόταν σε ιστορικά γεγονότα της καταστροφής του Μικρασιατικού Ελληνισμού το 1922 από τους Νεότουρκους. Μέσα από την παρακολούθηση της ταινίας οι μαθητές γνώρισαν ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού με έναν βιωματικό τρόπο. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές, το σενάριο ενδιαφέρον και η σκηνοθεσία πολύ καλή, με αποτέλεσμα να μην χάσουν ούτε λεπτό από την ταινία.  Μεταφέρθηκαν με τη φαντασία τους σε τόπο και χρόνο, αλλά και ένιωσαν τα συναισθήματά των Ελλήνων Μικρασιατών σαν να ήταν οι ίδιοι.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, και με την καθοδήγηση των καθηγητών τους, κάποιοι από εκείνους τους θεατές, έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές. Οι πρόβες για την 25η Μαρτίου άρχισαν και πολλοί μαθητές, με υποκριτικές, μουσικές και χορευτικές ικανότητες συμμετείχαν ζωντανεύοντας τη διεκδίκηση της ελευθερίας των Ελλήνων από τους Τούρκους με σκοπό τη δημιουργία Ελληνικού κράτους.  Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Η επαφή με την τέχνη είτε ως θεατές είτε ως δημιουργοί τέχνης δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να στοχαστούν, να κατανοήσουν, να προβληματιστούν  με τα παγκόσμια κοινωνικά προβλήματα και να παρακινηθούν, ώστε να εφαρμόζουν και να διαδίδουν τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού και της ανοχής σε όλους.

 

Πιτένη Καλλιόπη, Β4

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: 2ο Γυμνάσιο Κοζάνης – O επίσημος ιστοχώρος του σχολείου μας (sch.gr)

Σχολιάστε

Top