Γράφει ο Καλλαράς Μαρίνος(Τμήμα Β2)
Η εφηβική ηλικία εκτείνεται από το 12ο ως το 18ο περίπου έτος και αποτελεί για κάθε άνθρωπο μια πολύ σημαντική περίοδο της ζωής του. Σ΄ αυτό το στάδιο οι νέοι διαμορφώνουν τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, αναπτύσσονται βιολογικά και προετοιμάζονται για την ενήλικη ζωή τους.
Ποια είναι άραγε τα βασικά χαρακτηριστικά της εφηβείας; Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν έντονες ψυχοσωματικές αλλαγές, καθώς διαμορφώνεται το σώμα τους και παρατηρούνται μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Ειδικότερα, οι έφηβοι είναι ενθουσιώδεις, ριψοκίνδυνοι, δείχνουν αποφασιστικότητα, θάρρος, πείσμα και διεκδικούν με τόλμη τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, εμφανίζουν έντονα συναισθήματα αγάπης, θυμού, φόβου και άγχους. Γι’ αυτό βλέπουμε εφήβους να ενθουσιάζονται εύκολα, αλλά και να απογοητεύονται με την ίδια ευκολία. Επίσης, δε λείπουν οι συγκρούσεις με την οικογένειά τους, επειδή προσπαθούν να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα συχνά να είναι απόλυτοι στις απόψεις τους, ισχυρογνώμονες και να απορρίπτουν όλες τις συμβουλές. Τέλος, η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από έντονη ενεργητικότητα, οι νέοι θέλουν να διασκεδάσουν , να γνωρίσουν καινούριες εμπειρίες και να απολαύσουν τη συντροφιά των συνομηλίκων τους, γι’ αυτό εντάσσονται σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα. Επομένως, απ’ όλα αυτά κατανοούμε πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η εφηβεία για τη ζωή των ανθρώπων.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε και τους κινδύνους που απειλούν τους εφήβους. Ειδικότερα, επειδή είναι συναισθηματικά ευάλωτοι, μπορεί να παρασυρθούν. Οι βασικότεροι κίνδυνοι είναι η βία, η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά. Για να προστατευτούν οι νέοι και για να νιώθουν πιο δυνατοί, οφείλουν να είναι δίπλα τους η οικογένεια και το σχολείο. Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιούν το διάλογο και να έχουν ένα μέτρο στη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά τους, δηλαδή ούτε υπερβολική αυστηρότητα, αλλά και ούτε υπέρμετρη ελευθερία και επιείκεια. Επίσης, να τους αποδέχονται ως ανεξάρτητες προσωπικότητες και να σέβονται τις επιλογές τους. Από την άλλη το σχολείο να φροντίσει για το σωστό επαγγελματικό τους προσανατολισμό, γιατί ένα μεγάλο άγχος τους είναι η επιλογή του επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Ακόμα, να τους προσφέρουν ερεθίσματα για να γίνουν υπεύθυνοι και δημιουργικοί μέσα από τις οργανωμένες μαθητικές κοινότητες και να συνεργάζονται μαζί τους. Τέλος, είναι αναγκαίο να υπάρχουν στα σχολεία ειδικοί ψυχολόγοι που θα μπορούν να δώσουν στους εφήβους την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη.
Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η εφηβεία είναι περίοδος μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων. Οι νέοι βρίσκονται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, σε διλήμματα και καλούνται να διαχειριστούν τον συναισθηματικό τους κόσμο και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους. Επομένως, είναι απαραίτητο οι μεγαλύτεροι να είναι δίπλα τους για να τους βοηθήσουν και να τους παροτρύνουν.
Μπράβο! Πολύ σωστές επισημάνσεις!