Υπατία, η Αλεξανδρινή

Σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, στον οποίο οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται, για να κατοχυρώσουν δικαιώματα, τα οποία θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, η  διαπίστωση της Unesco ότι λιγότερο από το  30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες δε μας εκπλήσσει. Με αφορμή την  11η Φεβρουαρίου, η οποία είναι η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιών και Γυναικών στην Επιστήμη, οι μαθήτριες Τρουπή Ιωάννα και Χουσαλά Εύη του Α4 τμήματος συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα λογισμικό παρουσίασης της ζωής και του έργου της Αλεξανδρινής φιλοσόφου, αστρονόμου και μαθηματικού, Υπατίας. Πατήστε τον σύνδεσμο που ακολουθεί, για να το παρακολουθήσετε.

Η Υπατία

 

 

5 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και με ωραία καλλιτεχνική επιμέλεια. Στο τέλος υπάχει μόνο πηγή εικόνων και όχι και πηγή για το περιεχόμενο; Αναρωτιέμαι σε ποια πηγή παρουσιάζεται ως υποκινητής ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Κύριλλος τη στιγμή που την εποχή εκείνη η θέση της γυναίκας ήταν ενισχυμένη μόνο από τη χριστιανική εκκλησία και από καμμία άλλη θρησκεία. Θα είχε ενδιαφέρον μία δεύτερη συνέχεια του άρθρου με την έρευνα πάνω στα αίτια θανάτου της Υπατίας, ο οποίος θα συμφωνούσα μαζί σας, είχε μάλλον πολιτικά αίτια. Συγχαρητήρια στις μικρές ερευνήτριες!

    • Έχετε δίκιο κ. Κυριάκου. Είχα εντοπίσει και εγώ την απουσία των πηγών στην παρουσίαση. Σκόπευα να το επισημάνω στα κορίτσια, ώστε να τις προσθέσουν οι ίδιες με την επιστροφή μας στο σχολείο. Τελικά, τις συμπλήρωσα εγώ.Σας ευχαριστούμε πολύ για τις εύστοχες παρατηρήσεις. Καλό βράδυ.

  2. Συγχαρητήρια, Εύη και Ιωάννα, για την επιλογή του θέματος! Δίνετε το έναυσμα και την ευκαιρία στους αναγνώστες να γνωρίσουν μια ιστορική γυναικεία προσωπικότητα και, φυσικά, να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία για εκείνη, διότι πάντα πρέπει να προσεγγίζουμε κριτικά τις ιστορικές πηγές.

Υποβολή απάντησης