«Η Φόνισσα»

 «Φόνισσα», 2023

 

Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα



Σενάριο: Κατερίνα Μπέη

 

Βασισμένη στο μυθιστόρημα

«Η Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

 

     Πρόκειται για μια ταινία που μας μεταφέρει με παραστατικό τρόπο την εξαθλιωμένη, καταπιεστική και άδικη ζωή των γυναικών στην αγροτική Ελλάδα του 1900. Τα κορίτσια τότε ήταν ανεπιθύμητα από τις οικογένειές τους και τα ξεφορτώνονταν, δίνοντας προίκα στο γαμπρό. Αυτή η υποχρέωση της καταβολής της προίκας ήταν δυσβάσταχτη για τις φτωχές οικογένειες, οι οποίες είχαν πολλα παιδιά και κατά συνέπεια πολλά κορίτσια. Επίσης, τα κακομεταχειρίζονταν και τα προόριζαν μόνο για τις δουλειές του σπιτιού.

     Η Χαδούλα(Φραγκογιαννού), πρωταγωνίστρια στην ταινία αυτή, είναι πιο σκληρή και δυνατή από όλες τις άλλες γυναίκες της εποχής της και βιώνει βαθιά μέσα της την καταπίεση από τότε που ήταν παιδί. Για να απαλλάξει τα μικρά κορίτσια από τη μοίρα τους και τη δύσκολη ζωή που θα ζήσουν στο μέλλον αποφασίζει να εξεγερθεί και πνίγει τα κορίτσια, ακόμη και τη νεογέννητη εγγονή της. Φυσικά υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις της και καταλήγει στο τέλος της που την απαλλάσσει οριστικά από τις τύψεις της.

     Μας άρεσε πολύ η ταινία αυτή για διαφορετικούς λόγους. Αρχικά, γιατί είχε ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος της και παρουσίαζε με ρεαλιστικό τρόπο τις συνθήκες ζωής των γυναικών της εποχής, παρόλο που ήταν λίγο καταθλιπτική. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην  καθηλωτική ερμηνεία της Καριοφυλλιάς Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που ζωντάνεψε στην μεγάλη οθόνη την τραγική ηρωίδα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους!

                                                                                                                           Αγγελική Καλτσή

                                                                                                                         Μαρίσα Μαργκιόνι

                                                                                                                                    Β2

Σκίτσο: Κουσουλού Παρασκευή

Σκίτσο Φόνισσας: Κουσουλού Παρασκευή

1 Σχόλιο

  1. Μπράβο, κορίτσια! Συγκλονιστικό το γυναικείο πορτρέτο, όπως και οι γυναικείοι ρόλοι στην ταινία, καθώς αποτυπώνει τη θλίψη και απόγνωση της γυναίκας λόγω της αδυναμίας της να αποδράσει από τη μοίρα της σε μια ασφυκτική καταπιεστική κλειστή κοινωνία. Ας είμαστε ευγνώμονες, σήμερα, ως γυναίκες, για την ελευθερία να αποφασίζουμε για τη ζωή μας με οδηγό πάντα την αξιοπρέπεια, γνώμονα την προσωπική, αλλά και τη συλλογική βελτίωση.

Υποβολή απάντησης