Enola Holmes 2, μία ταινία μυστηρίου

«Enola Holmes 2, μία ταινία μυστηρίου»

 

Πρόσφατα παρακολούθησα το δεύτερο μέρος της ταινίας Enola Holmes το οποίο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και σκέφτηκα να μοιραστώ κάποιες από τις σκέψεις μου μαζί σας. Κυκλοφόρησε αρκετά πρόσφατα, στις 4 Νοεμβρίου του 2022, και τράβηξε αρκετά το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Την ταινία την σκηνοθέτησε  ο Harry Bardbeer  με πρωταγωνιστές την Millie Bobby Brown, Henry Cavill και Helena Bonham Carter.

Αρχικά, η νεαρή Enola, αδερφή του γνωστού ντετέκτιβ, Σέρλοκ Χολμς, ανοίγει ένα γραφείο ντετέκτιβ. Δεν έχει αρκετά μεγάλη επιτυχία και έπειτα το κλείνει. Όμως την βραδιά που μαζεύει τα τελευταία της πράγματα από το γραφείο εμφανίζεται ένα μικρό φτωχό κοριτσάκι και της ζητάει τη βοήθεια της λέγοντας της ότι η μεγαλύτερη της αδερφή, Sarah αγνοείται… Καθώς αναζητάει πληροφορίες και στοιχεία ο δρόμος της διασταυρώνεται με την πολυπόθητη υπόθεση του αδερφού της, Σερλοκ Χολμς.

Προσπαθώντας να βρει την Sarah, αυτό που της κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε η νεαρή κοπέλα τα τελευταία δύο χρόνια έχει εισπράξει τα διπλάσια έσοδα από ό,τι έβγαζε. Πολλές όμως από τις εργάτριες παράλληλα πεθαίνουν από την θανατηφόρα επιδημία του τύφου.

Όμως η αγνοούμενη Sarah είχε ανακαλύψει κάτι πολύ σημαντικό… Μετά από κάποια πειράματα έμαθε ότι ο διευθυντής του εργοστασίου σπίρτων είχε συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει φθηνό φώσφορο ο οποίος ήταν όμως θανατηφόρος. Στη συνέχεια προσπάθησε να κοινοποιήσει την αλήθεια πίσω από αυτή την κερδοφόρα επιτυχία στο ευρύ κοινό, αλλά μάταια. Γι’ αυτό, χωρίς στοιχεία στα χέρια της προσπάθησε με τη φωνή της να ξεσηκώσει όλες τις εργάτριες. Αυτή η εργατική δράση, είναι επίσης γνωστή και ως «The matchgirls’ strike» 1888. Οι γυναίκες και τα έφηβα κορίτσια που πήραν μέρος σε αυτό το κίνημα ονομάστηκαν «πρωτοπόροι» της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και της δικαιοσύνης στην εργασία που άφησαν μία διαρκή κληρονομιά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνοψίζοντας, και οι δύο ταινίες προσπαθούν να μας περάσουν διάφορα μηνύματα, αλλά το κυριότερο από αυτά είναι η ισότητα μεταξύ των αντρών και των γυναικών στο χώρο εργασίας αλλά και ευρύτερα. Προσωπικά, σας την προτείνω ανεπιφύλακτα, ειδικά εάν σας αρέσουν οι ταινίες μυστηρίου. Καλές γιορτές.

Όλγα Σαμαρά

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης