Editorial

«Αλήθεια – των αδυνάτων αδύνατο ποτές δεν εκατάφερα να καταλάβω/ αυτά τα όντα που δεν βλέπουνε το τερατώδες κοινό γνώρισμα τ’ ανθρώπου/ το εφήμερο της παράλογης ζωής του κι ανακαλύπτουνε διαφορές γιομάτοι μίσος διαφορές σε χρώμα δέρματος/φυλή/θρησκεία».  [Νίκος Εγγονόπουλος, Απόσπασμα από το βιβλίο«Στην Κοιλάδα με τους Ροδώνες», 1978] ‌

Στην σύγχρονη εποχή το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται διαρκώς στο προσκήνιο, καθώς αποτελεί ένα καίριο ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Γι’ αυτό τον λόγο χρειάζεται ο άνθρωπος να γνωρίζει τα δικαιώματά του, ώστε να είναι σε θέση να τα προασπίζεται. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούν να καταπατώνται τόσο από τα ίδια τα κράτη και τους φορείς όσο και από τους ανθρώπους.

Σε αυτό τεύχος πρόκειται να διερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε καλύτερα τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, πότε και ποιοι μερίμνησαν για την εδραίωσή τους κατά την διάρκεια της ιστορίας. Ο κύριος Παπαϊωάννου, ο οποίος είναι εκπαιδευτικός και έχει υπάρξει Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μας μιλάει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε ποιο βαθμό τελικά τα σέβονται κράτη και πολίτες. Μαθήτριες της Α’ Λυκείου μας περιγράφουν πώς το δικαίωμα της εκπαίδευσης γίνεται παιχνίδι μάθησης μέσα στην τάξη την ημέρα των Τριών Ιεραρχών. Επίσης η δημοσιογραφική ομάδα σχεδίαζε μετά από παρότρυνση της υπεύθυνης καθηγήτριας να γίνει δράση με την Γενική Αμνηστία στο σχολείο μας για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ, όμως ο κορωνοϊός τελικά είχε άλλα σχέδια.

Πρόκειται, ακόμη, να ασχοληθούμε με τις μορφές δουλείας που ταλανίζουν αμέτρητους ανθρώπους στον κόσμο καθώς και με τα δικαιώματα που στερεί ο πόλεμος από τους ανθρώπους. Προσπαθούμε να απαντήσουμε, επίσης, στο τι περιλαμβάνουν τελικά οι πολυσυζητημένες έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Τέλος, μας απασχολεί το ερώτημα: τελικά υφίσταται η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στις μέρες μας;

Ελπίζουμε διαβάζοντας το τεύχος αυτό να ενημερωθείτε και να προβληματιστείτε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε καλή παρέα, γιατί μην ξεχνάτε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Σοφιλένια Δερτούζου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης