Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΚΑΡΑΤΕ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΞΕΝΟΣ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2024, είχαμε την χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον Διονύση Ξένο, ένα εξαιρετικό αθλητή που έχει αφήσει το στίγμα του στον αθλητικό χώρο , τον πρωταθλητή Ευρώπης στο Καράτε. Ο Διονύσιος Ξένος έχει κατακτήσει πολλά μετάλλια σε διάφορες διοργανώσεις κάνοντας περήφανη την Ελλάδα. Αφιέρωσε πολλά χρόνια στο καράτε, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες και αναποδιές. Η αφοσίωσή του όμως και ο προσωπικός αγώνας είναι αυτά που τον οδήγησαν στην κορυφή της Ευρώπης. Μίλησε στους μαθητές/τριες και μοιράστηκε αυτή του την εμπειρία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αφοσίωσης, του προσωπικού αγώνα και της διατήρησης των ονείρων.

Ο Διονύσης Ξένος εκτός από αθλητής του καράτε είναι και απόφοιτος Ψυχολογίας. Παρά το ότι είναι ένας διάσημος παγκόσμιος πρωταθλητής, η ομιλία του δεν σχετιζόταν ούτε με τα επιτεύγματα του, ούτε με την σταδιοδρομία του στον τομέα αυτό. Αντίθετα, επικεντρώθηκε στην διαφορά ανάμεσα στο «είναι» και  το «γίγνεσθαι»,μεταλαμπαδεύοντας στους μαθητές/τριες έτσι σημαντικές αξίες της ζωής.

Ο κ. Ξένος με απλή γλώσσα,  μέσω παραδειγμάτων και στοχευμένων ιστοριών,προσπάθησε να παρουσιάσει στα παιδιά τις 5 αρχές του «γίγνεσθαι». Ήταν μία αρκετά διαδραστική ομιλία, αφού οι μαθητές/τριες  έπρεπε να εντοπίσουν το δίδαγμα που κρυβόταν πίσω από κάθε ιστορία. Στο τέλος όλης αυτής της ενδιαφέρουσας διαδικασίας μας έκανε κάποιες ερωτήσεις με τις οποίες  αναθεωρήσαμε  ό,τι ξέραμε και θα μας βοηθήσουν στην συνέχεια στην πορεία της ζωής μας.

Τα παιδιά βρήκαν όλη την παρουσίαση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παρόλο που ήταν μεγάλης διάρκειας την παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμα στο τέλος της ομιλίας οι μαθητές/τριες εξέφρασαν κάποιες απορίες  και ο κ. Ξένος με ευχαρίστηση τους απάντησε σε όλα τους τα ερωτήματα.

Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν, εμπνεύστηκαν, έμειναν γοητευμένοι από το ήθος και την σεμνότητα του, ενώ έβγαλαν πάμπολλες φωτογραφίες μαζί του.Αυτή η συνάντηση καθώς  και η εμπεριστατωμένη ανάλυση για την σημασία του «γίγνεσθαι» ήταν πραγματικά καταπληκτική. Η παρουσία του στο σχολείο αναμφίβολα θα αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην καρδιά και το μυαλό των μαθητών/τριων  και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα  γι αυτό. Ελπίζουμε το σχολείο μας να έχει ξανά την ευκαιρία να φιλοξενήσει τον Διονύση Ξένο στο κοντινό μέλλον.

Κωνσταντοπούλου Βάλια Β1

Κωστάρα Έφη Β1

IMG_20240412_110238 (1) IMG_20240412_110226 (1) IMG_20240412_110139 IMG_20240412_110138 (1)