Απαντήσεις σπαζοκεφαλιών προηγούμενου τεύχους!

σπαζοκεφαλιές

Σπαζοκεφαλιά με τη λίμνη και το νούφαρο

Δεδομένου ότι το νούφαρο διπλασιάζεται κάθε μέρα, τότε την μισή λίμνη την είχε καλύψει μέσα σε 29 μέρες και την επόμενη μέρα διπλασιάστηκε και την κάλυψε ολόκληρη. Άρα η απάντηση είναι 29.

 Σπαζοκεφαλιά με το λύκο, το πρόβατο και το δεμάτι άχυρο

Στην αρχή ο βοσκός θα πάρει το πρόβατο διότι αν πάρει τον λύκο τότε το πρόβατο θα μείνει μόνο του με το άχυρο και θα το φάει ενώ αν πάρει το άχυρο τότε ο λύκος θα μείνει μόνος του με το πρόβατο και θα το φάει. Αφού λοιπόν αφήσει το πρόβατο στην άλλη όχθη, θα επιστρέψει και θα πάρει τον λύκο. Μόλις όμως πάει τον λύκο στην μεριά που βρίσκεται το πρόβατο, τότε για να μην το φάει θα γυρίσει το πρόβατο πίσω. Στη συνέχεια θα πάρει το άχυρο και θα το περάσει απέναντι στην πλευρά που βρίσκεται ο λύκος. Ο λύκος δεν τρώει άχυρο οπότε όλα είναι OK. Επομένως ο βοσκός θα αφήσει μόνο του το λύκο με το άχυρο και θα γυρίσει να πάρει το πρόβατο.

 Σπαζοκεφαλιά με τον υπηρέτη, τον βασιλιά και τα αυγά

Η απάντηση είναι 15 αυγά. Όταν θα συναντήσει τον πρώτο φρουρό θα έχει 15 αυγά και θα πρέπει να του δώσει τα μισά και μισό παραπάνω δηλαδή 7,5 + 0,5 = 8. Άρα θα του μείνουν 7 αυγά και με αυτά θα συναντήσει τον δεύτερο φρουρό. Εκεί θα του δώσει τα μισά αυγά και μισό παραπάνω δηλαδή 3,5 + 0,5 = 4 αυγά. Άρα θα του περισσέψουν 3 αυγά και με αυτά θα συναντήσει τον τελευταίο φρουρό. Σε αυτόν θα δώσει τα μισά του αυγά και μισό αυγό παραπάνω δηλαδή 1,5 + 0,5 = 2 αυγά. Άρα θα του περισσέψει 1 αυγό και θα το δώσει στο βασιλιά.

Σπαζοκεφαλιά με τη γέφυρα και το φακό

Η λύση έχει να κάνει με τα σωστά δρομολόγια.

Στην αρχή θα περάσουν Ο Α με τον Β και τον φακό θα κρατάει ο Β. Ο χρόνος που θα διασχίσουν τη γέφυρα είναι (2 λεπτά) (χρόνος του αργότερου που είναι ο Β).

Έπειτα ο Β θα γυρίσει πίσω μόνος του (2 λεπτά) και θα δώσει τον φακό στον Γ. Ο Γ θα διασχίσει την γέφυρα μαζί με τον Δ σε χρόνο (7 λεπτά) (χρόνος του πιο αργού). Με το που θα διασχίσουν τη γέφυρα θα δώσουν ξανά τον φακό στον Α ο οποίος περίμενε απέναντι. Ο Α θα γυρίσει πίσω μόνος του (1 λεπτό) για να πάρει τον Β και μετά θα διασχίσουν την γέφυρα μαζί (άλλα 2 λεπτά). Ο συνολικός χρόνος που θα κάνουν είναι το άθροισμα των χρόνων μέσα στις παρενθέσεις δηλαδή 2+1+7+2+2=14 λεπτά

Σπαζοκεφαλιά με τον γρίφο του Αϊνστάιν 

Η απάντηση είναι ο Γερμανός. Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η λύση. Εσείς θα πρέπει να σχηματίσετε έναν τέτοιο πίνακα και σιγά σιγά να προσθέτετε τα στοιχεία.

grifos-ainstain-lysh
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

Σχολιάστε

Top