Επίσκεψη στο CERN- Αποκλειστικές συνεντεύξεις καθηγητών

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Απρ• 27•16

Επιμέλεια άρθρου: Σμάνη Ευαγγελία

Στα πλαίσια του προγράμματος Greek Teachers Program 2016, πληθώρα Ελλήνων φυσικών-συμπεριλαμβανομένων και των γονιών μου – επισκέφτηκαν  το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο φυσικών επιστημών της Γης , το  CERN στη Γενεύη της  Ελβετίας. Ένιωσαν ξανά σαν φοιτητές διότι παρακολούθησαν αρκετά  μαθήματα και συμμετείχαν σε πειράματα, ενώ στο τέλος αυτών πήραν ένα ‘μίνι’ πτυχίο.

Εκτός από τις σοκολάτες της και τον Federer, η Ελβετία έχει και πολλούς μεγαλοφυείς φυσικούς με διάφορες εξειδικεύσεις. Ένας από αυτούς είναι ο Αυστριακός φυσικός, Jeff Wiener. Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο CERN και είναι manager του τμήματος εκπαίδευσης και επικοινωνίας των προγραμμάτων Teachers Programs. Οι ερευνητικοί του στόχοι επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενσωματωθεί η σωματιδιακή φυσική στα σύγχρονα προγράμματα σπουδών. Εκτός από την διδακτορική του εργασία και τον συντονισμό των προγραμμάτων των εκπαιδευτικών, ασχολείται επίσης με το S’Cool LAB του CERN.

Εκτός από Ιταλούς , Γερμανούς, Γάλλους, Άγγλους, Αυστριακούς και γενικότερα Ευρωπαίους επιστήμονες και Αμερικανούς , Ιάπωνες , Κινέζους και από πολλές άλλες χώρες του κόσμου ερευνητές ,  το CERN έχει και Έλληνες καθηγητές. Η Ελλάδα είναι ένα από τα 12  ιδρυτικά μέλη του οργανισμού λειτουργίας του CERN. Ένας από τους Έλληνες είναι ο πειραματικός φυσικός υψηλών ενεργειών, δόκτωρ Μιχάλης Κορατζίνος που εργάζεται στο CERN από το 1986, υπεύθυνος λειτουργίας , σχεδιασμού και εκτέλεσης όλων των προγραμμάτων και πειραμάτων στον τομέα της εφαρμοσμένης Φυσικής(ATLAS , ALICE , CMS , LHCb κα).

Ανακαλύψαμε και δεύτερο Έλληνα καθηγητή, τον Αντώνη Παπανέστη, ο οποίος είναι επίσης φυσικός και είναι μέρος του τμήματος φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στο εργαστήριο STFC Rutherford Appleton και στο πείραμα LHCb του CERN.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πατέρα μου ο οποίος πήρε τις παραπάνω συνεντεύξεις και φυσικά τους καθηγητές που δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που έθεσα.

One Comment

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ Ευαγγελία για το άρθρο και το κ. Φ.Σμάνη για τις αποκλειστικές συνεντεύξεις που πήρε από το Cern!!
    Εύχομαι κάποια από τα μέλη της ομάδας να καταφέρουμε να πάμε και στο Cern!!

Σχολιάστε

Top