Ο Γοργοπόταμος «Χωρίς Ζέρβα δεν γινόταν , χωρίς Άρη δεν πετύχαινε»

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

 

Το κορυφαίο   γεγονός   της Ελληνικής Εθνικής είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ  την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.

Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος  120 άνδρες του Ε.Α.Μ., 65 του Ε.Δ.Ε.Σ  και 12 Άγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική και έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανυψώνοντας το ηθικό των Ελλήνων.

Πως έγινε η επιχείρηση

Σπάνια φωτογραφία με τη γέφυρα του Γοργοποτάμου

Σπάνια φωτογραφία με τη γέφυρα του Γοργοποτάμου

Το δειλινό της 28ης Σεπτεμβρίου 1942 απογειώθηκαν απ”  το Aγγλοκρατούμενο Κάιρο τρία  αεροπλάνα. Επιβάτες τους δεν ήταν άλλοι παρά 12 Άγγλοι Σαμποτέρ. Στις αποσκευές τους είχαν 150 κιλά εκρηκτικά , ασυρμάτους εφόδια, και τα αλεξίπτωτά τους. Προορισμός τους κάπου στην ορεινή Στερεά Ελλάδα. Αρχηγός της «επιχείρησης Χάρλιγκ» ορίστηκε ο συνταγματάρχης Έντυ Μάγιερ και υπαρχηγός ο ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Θέμης Μαρίνος. Αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης, η συνεργασία με Έλληνες αντάρτες για την ανατίναξη μιας εκ των σιδηροδρομικών γεφυρών Γοργοποτάμου, Ασωπού, Παπαδιάς , που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Λαμίας. Πίστευαν έτσι ότι θα καθυστερήσουν τον ανεφοδιασμό των Γερμανικών στρατευμάτων του Ρόμελ που προήλαυνε στη Αφρική (Africa Korps).

Οι Σαμποτέρ μετά από περιπλανήσεις ήρθαν σε επαφή με τους αντάρτες των 2 κυριοτέρων αντιστασιακών οργανώσεων: του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα.  Κατέστρωσαν το σχέδιο ανατίναξης της γέφυρας στον Γοργοπόταμο και το βράδυ της 25ης προς  26η Νοέμβριου 1942 ξεκίνησε η επιχείρηση. Τη φρουρά της γέφυρας αποτελούσαν 100 περίπου Ιταλοί και 3-4 Γερμανοί με βαριά πολυβόλα και οπλοπολυβόλα. Οι αντάρτες ήταν περίπου 150 .

Στις 11 το βράδυ όλα τα τμήματα βρίσκονταν στις θέσεις τους. Έκοψαν τα τηλεφωνικά σύρματα και δόθηκε με πυροβολισμό το σύνθημα  έναρξης της μάχης. Παράλληλα ξεκίνησε και το έργο των Σαμποτέρ οι οποίοι υπονόμευσαν με εκρηκτικά τις γραμμές του τρένου και τους πυλώνες της γέφυρας. Γύρω στις 1.30 σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Την ώρα εκείνη κατέφθανε μια αμαξοστοιχία με ενισχύσεις απ”  τη Λαμία (Λιανοκλάδι).Το τρένο είχε μπει στη γέφυρα ,όταν έγινε η έκρηξη και συνετρίβει μαζί με ένα τμήμα της. Λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και έτσι ολοκληρώθηκε η καταστροφή με επιτυχία .

Η σημασία  της ανατίναξης της γέφυρας ήταν τεράστια . Κατ”  αρχήν  απέκοψε μια απ”  τις αρτηρίες ανεφοδιασμού του Ρόμελ και διευκόλυνε τις επιχειρήσεις των συμμάχων στο μέτωπο της Αφρικής . Έπειτα έδωσε στους Γερμανούς να καταλάβουν ότι το αντάρτικο που είχαν υποτιμήσει, φούντωνε και για το λόγο αυτό καθήλωσαν στην Ελλάδα μεραρχίες οι οποίες θα τους χρησίμευαν σε αλλά  κρίσιμα μέτωπα (π.χ. Αφρική, Ρωσία).

Ο εορτασμός

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επετειακές εκδηλώσεις για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και τον εορτασμό της εθνικής αντίστασης  στον ιστορικό χώρο του Γοργοποτάμου, και φέτος τίμησαν τις εκδηλώσεις με την παρουσία τους πλήθος πολιτικών και πολιτειακών παραγόντων και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, συγκινητική ήταν η συμμετοχή του καπετάν Ερμή ( Βασίλη Πριόβολου) «Δεξί χέρι» του Άρη Βελουχιώτη, πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ.

Διασκευή από lamiareport.gr

Πηγές:  www.lamiareport.gr, www. gorgopotamosvillage.gr , www.kaliterilamia.gr

 

One Comment

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη του ηλεκτρονικού μας περιοδικού που προσπαθούν και αφιερώνουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους, για τα «Μαθητικά νέα»!!

Σχολιάστε

Top