Επιμέλεια άρθρου: Προβοπούλου Σοφία
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου (1940-41), η περιοχή της Λαμίας, βομβαρδίστηκε σποραδικά από εχθρικά αεροπλάνα με εμπρηστικές βόμβες. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου(των βομβαρδισμών) είχαν οριστεί από την Υπηρεσία Παθητικής Αεράμυνας της πόλης ειδικά καταφύγια (δημόσια κτήρια και υπόγεια ιδιωτικών κατοικιών) και είχαν ληφθεί μέτρα ενίσχυσης της πυρόσβεσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
«Μετά την κατάρρευση του μετώπου, οι βομβαρδισμοί είχαν αυξηθεί σε συχνότητα, καθώς στόχευαν στο Βρετανικό εκστρατευτικό σώμα υποχωρούσε, ποτέ όμως δεν είχαν πλήξει την ίδια τη Λαμία».
Οι περισσότεροι κάτοικοι για να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και είχαν καταφύγει σε γειτονικά χωριά. Ανήμερα την Μ Παρασκευή, 18 Απριλίου 1941, η Λαμία βομβαρδίστηκε από γερμανικά αεροπλάνα(στούκας). Οι βομβαρδισμοί ήταν σφοδροί και διήρκησαν 2 ημέρες. Σκοτώθηκαν 11 πολίτες, πολλά κτήρια ερειπώθηκαν ενώ σημάδια από τις καταστροφές είναι ορατά ακόμα και σήμερα(π.χ. στον εξωτερικό τοίχο της Νομαρχίας). Η ημέρα του Πάσχα βρήκε την πόλη να φλέγεται και τις εκκλησίες της άδειες. Στους δρόμους κάπνιζαν ερείπια και στις εισόδους της πόλης βρίσκονταν απομεινάρια εγκαταλειμμένων βρετανικών αυτοκινήτων. Ημέρα του Πάσχα βρήκε την πόλη να φλέγεται και τις εκκλησίες άδειες. Στους δρόμους κάπνιζαν ερείπια και στις εισόδους της πόλης βρίσκονταν απομεινάρια εγκαταλελειμμένων βρετανικών αυτοκίνητων. Κοιτάζοντας τριγύρω θα έβλεπε κανείς τα βομβαρδισμένα κτίρια και σπίτια των ανθρώπων , ενώ επίσης και τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Οι γερμανοί στρατιώτες έλεγχαν δειλά-δειλά όσους επέστρεφαν στην πόλη.
Ο νομός Φθιώτιδας και η Λαμία τους πρώτους μήνες κατοχής βρέθηκαν στην επιρροή της Ιταλίας. Η επίσημη παράδοση στους Γερμανούς έγινε στην πλατεία ελευθερίας στις 25 Ιουλίου 1941! Εκτός, βέβαια, από τους βομβαρδισμούς υπήρξαν και πολλές λεηλασίες, επιτάξεις σπιτιών και επιχειρήσεων. Οι Γερμανοί «αγόραζαν» τρόφιμα και ό, τι άλλο υπήρχε από την αγορά δίνοντας νομίσματα χωρίς καμία απολύτων αξία. Στην πόλη είχε εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου και απαγορεύσεων, ενώ απαγορευόταν η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Εάν οι άνθρωποι δεν τηρούσαν τον κατάλογο απαγορεύσεων που είχαν επιβάλλει οι κατακτητές τότε οι ποινές ήταν πολλοί σκληρές με αγγαρείες κ.λ.π. Η ψυχολογία των ανθρώπων ήταν πολύ άσχημη και κυριαρχούσε ο φόβος, η αγωνία και η ανασφάλεια. Αν και η Λαμία ήταν μια πόλη με αρκετά μεγάλη πεδιάδα που μπορούσε να παράγει , η κακή σοδειά του καλοκαιριού του ’41 η Λαμία θρήνησε θύματα από την πείνα. Λόγω της πείνας κυριαρχούσε στην πόλη η μαύρη αγορά και εκμετάλλευση σε μεγάλο βαθμό. Θύματα ήταν μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Η ανάπτυξη του αντάρτικου , η δημιουργία προμηθευτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων στην ύπαιθρο μείωσε ακόμα περισσότερο την αγροτική παραγωγή και το αποτέλεσμα φυσικά ήταν ακόμα περισσότεροι θάνατοι.
Όλες οι φωτογραφίες είναι από το kalikterilamia.gr
Πηγές: Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας, fonografos.net, kalikterilamia.gr