Oktoberfest

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

Επιμέλεια άρθρου: Λουκά Κωνσταντίνα

Μυρίζουμε  την τσίκνα του Weisswurst και απολαμβάνουμε τη βαρελίσια μπύρα Weissbier στην  Theresienwiese του Μονάχου. Ντυμένοι με Dirndl ή Lederhose  βρισκόμαστε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Γερμανίας, στο Oktoberfest Μονάχου. Μεθυμένοι από το αλκοόλ λίγοι προσπαθούν να κάνουν μία αναδρομή στο παρελθόν και να αναζητήσουν τις ρίζες ενός φεστιβάλ που αποτελεί τη μεγαλύτερη και παγκόσμιας εμβέλειας εκδήλωση της Γερμανίας.

Η αρχή του φεστιβάλ χάνεται στα βάθη του χρόνου, πριν από 200 περίπου χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1812,  όταν ο

Ο Λουδοβίκος Α΄

Ο Λουδοβίκος Α΄

πρίγκιπας  Λουδοβίκος Α΄ – ο πατέρας του Όθωνα-  παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Τερέζα(Θηρεσία)  Βέττιν του σαξονικού οίκου Hildburg. Το γαμήλιο γλέντι τους, στο οποίο  ήταν καλεσμένο όλο το Μόναχο,  κράτησε 5 ολόκληρες ημέρες. Λόγω του πολυπληθούς χαρακτήρα του, το γλέντι πήρε τη μορφή παλλαϊκής γιορτής. Επειδή όπως ήταν φυσικό, το γλέντι έμεινε αξέχαστο, αποφασίστηκε να καθιερωθεί ως ετήσια εκδήλωση.

Έτσι φτάνουμε λοιπόν στο σημερινό Oktoberfest…

Το σημερινό Oktoberfest

Oktoberfest2

Το σημερινό Oktoberfest έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη attraction της Γερμανίας με 6 -6,5 εκατομμύρια τουρίστες  κάθε χρόνο να το επισκέπτονται και να περνούν αξέχαστες στιγμές εκεί. Το φεστιβάλ αυτό γίνεται έξω από την πύλη του Μονάχου, στην περιοχή Theresienwiese, όπου διοργανώνονται υπέροχες εκδηλώσεις για μεγάλους και παιδιά με τραγούδια και παραδοσιακή μουσική, παρελάσεις, συναυλίες και πολλά πολλά παιχνίδια. Η ντόπια κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει άσπρα λουκάνικα (Weisswursten), κροκέτες από πατάτα, σιμιγδάλι ή ψωμί (Knodel), σνακ από γλυκιά ζύμη με χοντρό αλάτι (Brezel) και σοκολάτες ή κέικ σε σχήμα καρδιάς (Lebkuchen), κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη γιορτή. Επίσης κατά τη διάρκεια του Oktoberfest καταναλώνονται πολλές μερίδες ξινό λάχανο (Sauerkraut), ψητό χοιρινό (Schweinbraten) και κοτόπουλο.

Μπύρα

Oktoberfest7Οι αρχαίοι γερμανοί θεωρούσαν την κατανάλωση μπύρας και γενικότερα ακοολούχων ποτών ένδειξη δειλίας. Οι σημερινοί γερμανοί όμως, σε αντίθεση με τους προγόνους τους, όχι μόνο δεν ασπάζονται την άποψή τους, αλλά το έχουν παρακάνει, αφού κάθε χρόνο στο Oktoberfest καταναλώνονται περίπου 2.5 εκατομμύρια λίτρα μπύρας, αντιστοιχώντας κατά μέσο όρο 1,1 λίτρα μπύρας ανά άτομο! Επίσης ας λάβουμε υπόψιν μας ότι σε αυτά τα λίτρα μπύρας δε συμπεριλαμβάνονται η μπύρα χωρίς αλκοόλ, το κρασί και άλλα αναψυκτικά. Η μπίρα που σερβίρεται στο φεστιβάλ προέρχεται αποκλειστικά από ζυθοποιεία του Μονάχου, Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner-Bräu, Spatenbräu, Staatliches Hofbräu-München και δεν υπάρχουν… ημίμετρα: όλες οι μπίρες σερβίρονται σε ποτήρια του ενός λίτρου, με κάποιες να κοστίζουν πάνω από 10 ευρώ. Για του λιγότερο «φαν» του «σπορ», κατάλληλη είναι μια Radler (μπίρα με λεμονάδα).

Από το μεθύσι των συμμετεχόντων μπορεί να υπάρχουν μεγάλες απώλειες, όπως λιποθυμία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και πιο μικρές, όπως χάσιμο χρημάτων, πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, διαβατηρίων κ.ά.

Oktoberfest6

Απολαύστε ένα βίντεο από το φετινό εορτασμό στη Γερμανία!!

Σχολιάστε

Top