Πύργοι του Ανόι

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

Επιμέλεια άρθρου: Χαλιώτης Κώστας

Πύργος του Ανόι (επίσης αποκαλούμενος Πύργοι του Ανόι) είναι α μαθηματικό παιχνίδι ή γρίφος. Αποτελείται από τρεις γόμφους, και διάφοροι δίσκοι των διαφορετικών μεγεθών που μπορούν να γλιστρήσουν επάνω σε οποιοδήποτε γόμφο. Ο γρίφος αρχίζει με τους δίσκους που συσσωρεύονται τακτοποιημένα κατά σειρά το μέγεθος σε έναν γόμφο, ο μικρότερος στην κορυφή, κάνοντας κατά συνέπεια μια κωνική μορφή.

Το αντικείμενο του παιχνιδιού είναι να κινηθεί ο ολόκληρος σωρός προς έναν άλλο γόμφο, υπακοή των ακόλουθων κανόνων:

  • μόνο ένας δίσκος μπορεί να κινηθεί σε έναν χρόνο
  • κανένας δίσκος δεν μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από έναν μικρότερο δίσκο

 

Προέλευση

Αυτός ο ματαιώνοντας και χρόνος-σπαταλώντας τελικά γρίφος εφευρέθηκε από το γαλλικό μαθηματικό Θ Εδοuαρδ Lucas 1883. Υπάρχει ένας μύθος για το α        Βουδιστικός μοναστήρι Ανόι όποιος περιέχει ένα μεγάλο δωμάτιο με τρεις φθαρμένες θέσεις σε το που περιβάλλονται από 64 χρυσούς δίσκους. Μοναχοί, ενεργώντας έξω η εντολή μιας αρχαίας προφητείας, έχει κινήσει αυτούς τους δίσκους, σύμφωνα με τους κανόνες του γρίφου, μόλις ιδρύθηκε κάθε ημέρα από το μοναστήρι κατά τη διάρκεια χιλίων ετών πριν. Λέγονται για να θεωρήσουν ότι όταν ολοκληρώνεται η τελευταία κίνηση του γρίφου, ο κόσμος θα τελειώσει σε ένα χειροκρότημα της βροντής. Ευτυχώς, δεν είναι πουθενά ακόμη και κοντά να γίνουν. Ο γρίφος είναι επομένως επίσης γνωστός ως πύργος Brahma γρίφος. Δεν είναι σαφές εάν Lucas  εφήυρε αυτόν τον μύθο ή εμπνεύστηκε από την.

Εάν ο μύθος ήταν αληθινός, και εάν οι μοναχοί ήταν σε θέση να κινήσουν τους δίσκους σε ένα ποσοστό 1 ανά δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας το μικρότερο αριθμό κινήσεων, θα έπαιρνε τους μοναχούς 264 ; 1 δευτερόλεπτα ή κατά προσέγγιση 585 δισεκατομμύριο έτη. κόσμος είναι αυτήν την περίοδο περίπου 13.7 δισεκατομμύριο ετών.

Εφαρμογές

Ο πύργος του Ανόι χρησιμοποιείται συχνά στην ψυχολογική έρευνα για επίλυση προβλήματος. Επίσης υπάρχει μια παραλλαγή αυτού του στόχου αποκαλούμενου Πύργος του Λονδίνου για τη νευροψυχολογική διάγνωση και τη θεραπεία των εκτελεστικών λειτουργιών.

Όπως αναφέρεται ανωτέρω, ο πύργος του Ανόι είναι δημοφιλής για τη διδασκαλία των επαναλαμβανόμενων αλγορίθμων στους προγραμματίζοντας σπουδαστές αρχής.

Σκοπός του παιχνιδιού:

Να μεταφερθεί ο Πύργος από τη θέση Α στη θέση Β ή στη θέση Γ, χρησιμοποιώντας την τρίτη θέση σαν βοηθητική, και μετακινώντας κάθε φορά μόνο ένα δίσκο, αλλά με τον περιορισμό πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένας μεγαλύτερος δίσκος πάνω σ’ ένα μικρότερο. Το παιχνίδι που κυκλοφορεί στην αγορά έχει 7 δίσκους.

Δείτε το ακόλουθο βίντεο όπου δίνω οδηγίες πως παίζεται το παιχνίδι.

 

 

Σχολιάστε

Top