Επιμέλεια άρθρου: Ασπρογιάννης Γιώργος
Το ρόδι συμβολίζει την αφθονία και τον πλούτο. Στην Πρωτοχρονιά το ποδαρικό της, είναι μια τελετουργία. Σε αρκετούς τόπους για να έχουν καλή χρονιά, το ποδαρικό σε ένα σπίτι το κάνει ή ο νοικοκύρης ή ένα τυχερό παιδί.
Στην Αμοργό το ποδαρικό το κάνει κάποιο μέλος της οικογένειας , καθώς γυρίζει από την εκκλησία με ένα εικονισματάκι στο χέρι. Μπαίνει δύο βήματα στο σπίτι λέγοντας “μέσα καλό”. Γυρίζει πάλι 2-3 βήματα πίσω και ξαναλέει “έξω κακό”. Το κάνει αυτό 3 φορές.Τέλος λέγοντας “μέσα καλό” πετά ένα ρόδι για να σπάσει μέσα στο σπίτι. Τα σπυριά του ρόδιου που σκορπίζονται γύρω συμβολίζουν την αφθονία και την ευτυχία του σπιτιού.
Το ρόδι το χρησιμοποιούμε και στα λεγόμενα “κόλλυβα” στα μνημόσυνα. Το ρόδι έχει τη δική του συμβολική αξία και στον Ελληνισμό και στο Χριστιανισμό.
Οι αρχαίοι πρόγονοι μας τελούσαν θυσίες και προσφορές στους θεούς, ζητώντας τους να συγχωρήσουν τα αμαρτήματα των αγαπημένων νεκρών τους. Επίσης το κόκκινο χρώμα του ροδιού παραπέμπει στο αίμα και τα πάθη του Χριστού. Το πλήθος των σπόρων του συμβολίζει την ενότητα των πιστών και το πλούσιο, μυστικό εσωτερικό του, αντιστοιχεί στον κρυμμένο θησαυρό της ελπίδας των μελλοντικών χαρών.
Το σπάσιμο του ροδιού στη σύγχρονη εποχή συσχετίζεται και με το γάμο. Στην είσοδο και τα κατώφλια των σπιτιών, οι νεόνυμφοι σπάνε το ρόδι με στόχο την ευγονία.
Το ρόδι έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι ξορκίζει την κακοδαιμονία και προσελκύει την καλή τύχη γι΄αυτό χρησιμοποιείται για την κατασκευή γουριών . Εδώ και χιλιάδες χρόνια το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας.
Τέλος, στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο έλατο με χριστουγεννιάτικες μπάλες σε σχήμα ροδιού. Έτσι συμβολίζουμε τη διαχρονική συνέχεια Ελληνισμού- Χριστιανισμού.