Σόγια, εχθρός ή φίλος του οργανισμού;

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Δεκ• 27•16

Επιμέλεια άρθρου: Γεωργίτση Ξανθούλα

H σόγια και τα προϊόντα της αποτελούν εδώ και αιώνες καθημερινή τροφή των ασιατικών λαών. Πολλές μελέτες συμπεραίνουν πως η σόγια αποτελεί παράγοντα μακροζωίας για τους λαούς αυτούς, αλλά και καλής υγείας, καθώς περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Ε, κάλιο, ψευδάργυρο και άλλα στοιχεία ωφέλιμα  για τον οργανισμό. έτσι δρα αποτρεπτικά σε πολλές ασθένειες

Tα τελευταία χρόνια, βέβαια, πολλές είναι οι φωνές που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της σόγιας στην υγεία μας, ιδίως της μεταλλαγμένης, αλλά όχι μόνο αυτής. Ποιες είναι οι ιδιότητες της σόγιας, λοιπόν, και πώς μπορούμε να ωφεληθούμε από την κατανάλωσή της, αποφεύγοντας να εκτεθούμε σε πιθανούς κινδύνους; Ας τις δούμε συνοπτικά:

  1. Yψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνη.
  2. Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου.
  3. Προστατεύει από καρδιοπάθειες.
  4. Προστατεύει από την οστεοπόρωση.
  5. Bοηθά τα «καλά» βακτήρια.
  6. Eίναι θρεπτική


• Nα αγοράζουμε βιολογική σόγια ή πιστοποιημένα μη μεταλλαγμένη σόγια.
• Nα μην αγοράζουμε προϊόντα σόγιας που είναι πολύ επεξεργασμένα και να προτιμάμε τα «κλασικά» προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το τόφου, το μίζο.
• Nα τρώμε σόγια με μέτρο και να συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με όσπρια ή άπαχο κρέας για πρωτεΐνη.
• Nα αντικαθιστούμε το 20% του αλευριού που χρησιμοποιούμε με αλεύρι σόγιας, κατά προτίμηση βιολογικό.
• Nα μη θεωρούμε τη σόγια «διατροφικό θαύμα», όπως πολλές φορές την αποκαλούν τα μέσα ενημέρωσης, αλλά έναν άλλο κρίκο σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια σόγια είναι ασφαλής; H βιολογική σόγια.

 

  1. Γάλα σόγιας
  2. Γιαούρτι σόγιας.
  3. Tόφου.
  4. Σογιέλαιο.
  5. Πρωτεϊνη σόγιας.
  6. Σάλτσα σόγιας.

Πηγές: vita.gr

Σχολιάστε

Top