Τζένη-Τζένη: ΘΕΑΤΡΙΝΑ ΜΕ «Θ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 30•17

Επιμέλεια άρθρου: Σοφία Προβοπούλου

Η Τζένη Καρέζη ή Ευγενία Καρπούζη, όπως το πραγματικό όνομα της, γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1934 στην Αθήνα και ήταν μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.  Έζησε σε πολλές πόλεις και ήταν κόρη εκπαιδευτικών. Ήταν άριστη μαθήτρια, ενώ είχε εκδηλώσει από πολύ μικρή ηλικία την αγάπη της για το θέατρο.

Το 1951 αποφοίτησε από την ελληνογαλλική σχολή Αθηνών, ενώ την ίδια χρονιά έγινε δεκτή στη δραματική σχολή. Αποφοίτησε το 1954 και αμέσως έγινε πρωταγωνίστρια. Ο πρώτος της ρόλος στο θεατρικό σανίδι ήταν δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, στο έργο του Αντρέ Ρουσέν «Ωραία Ελένη», που ανέβηκε τον Οκτώβριο του 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη. Ακολούθησε ο ρόλος της Αντέλα στο έργο του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα», στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτησε ο Αλέξης Μινωτής. Το χρονικό διάστημα 1955-1959 έπαιξε με επιτυχία σπουδαίους ρόλους στο Εθνικό Θέατρο: Οφηλία (Άμλετ), Κορντέλια (Βασιλιάς Ληρ), Μυρίννη (Λυσιστράτη) κ.ά. Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», για να ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες: «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (1960), «Η νύφη το ’σκασε» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια» (1963), «Δεσποινίς διευθυντής (1964), «Η Λόλα» , «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965), «Τζένη – Τζένη» (1966), «Ένας ιππότης για τη Βασούλα» (1968), «Μια γυναίκα στην αντίσταση» (1970). Η Τζένη Καρέζη συνεργάστηκε με όλες σχεδόν τις κινηματογραφικές εταιρίες και με όλους τους τότε κορυφαίους σκηνοθέτες. Ένας απ” τους σκηνοθέτες που τη λάτρευαν ήταν και ο Αλέκος Σακελλάριος, ο οποίος λόγω της απεριόριστης αγάπης και του απεριόριστου θαυμασμού που έτρεφε για το πρόσωπο της, έφτασε στο σημείο να τσακωθεί με τον Φιλοποίμην Φίνο, ο οποίος πίστευε ότι ήταν αλλήθωρη. Και έτσι δεν ήταν στις πρώτες του προτιμήσεις, αν και έκαναν αρκετές ταινίες μαζί. Ο Σακελλάριος του απαντούσε εξοργημένος πως δεν ξέρει τι λέει και ότι η Τζένη εκτός από το έμφυτο ταλέντο που σαφώς διέθετε, είχε και τα πιο ωραία μάτια που είχε ποτέ δει.

 

Στιγμιότυπο απ' την ταινία ''Η νύφη το ' σκασε"

 

Η Τζένη Καρέζη έπαιξε πλάι σε μεγάλα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου. Όπως τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τον Διονύση Παπαγιανόπουλο, τον αλέκος αλεξανδράκη, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Νίκο Κούρκουλο, την Μελίνα Μερκούρη, τον Μίμη Φωτόπουλο και πολλούς άλλους σπουδαίους καλλιτέχνες. Μία από τις ταινίες, που άφησε το δικό της στίγμα  και κατατάχθηκε στην 8η θέση ανάμεσα στις 92 ελληνικές ταινίες της περιόδου 1963-64, ήταν » η Λόλα της Τρόμπας». Στην ταινία αυτή, εκτός από την υπέροχη θεατρική ερμηνεία της Τζένης Καρέζη και του Νίκου Κούρκουλου, η ερμηνεία της αείμνηστης  Βίκυς Μοσχολιού έκανε την ταινία αξέχαστη στο ελληνικό κοινό. Στην προσωπική της ζωή έκανε δύο γάμους. Ο πρώτος με τον δημοσιογράφο Ζάχο Χατζηφωτίου το 1962 και ο δεύτερος με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο το 1968, με τον οποίο έμεινε παντρεμένη έως το τέλος της ζωής της. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, τον Κωνσταντίνο Καζάκο.

Στιγμιότυπο απ” την ταινία »Η νύφη το “ σκασε»

Η Τζένη Καρέζη ήταν στρατευμένη στο κομμουνιστικό κίνημα συμμετέχοντας σε πολλές πορείες ειρήνης. Ήταν μέλος της ΕΔΑ. Στα χρόνια της Χούντας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Τον Φεβρουάριο του 1988, παίζει στον Βυσσινόκηπο του Αντόν Τσέχωφ. Όμως, λίγες μέρες μόλις πριν την παράσταση, η Καρέζη διεγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Η Καρέζη όμως δίνει ακόμα μια παράσταση, το «Διαμάντια και Μπλουζ», την περίοδο 1990-1991. Έκτοτε, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε αρκετά. Τις τελευταίες μέρες της ζωής της, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο. Έτσι, στις 27 Ιουλίου 1992, η Τζένη Καρέζη «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου έγινε η κηδεία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α” Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου. Λίγους μήνες πριν το θάνατό της, η Τζένη είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της.

καρεζη3

Απόσπασμα απ” την αυτοβιογραφία της

Σχολιάστε

Top