Με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ!!

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 26•17

Επιμέλεια άρθρου: Κυρίτση Εύα, Χαλιώτης Κώστας

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ

 

Τα τρία Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, τα οποία ξεκίνησαν να δημιουργούνται σταδιακά το 1938, πρωτοτύπησαν στην ελληνική μουσική ζωή των τελευταίων πενήντα ετών. Αποτελούνται από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα η οποία ιδρύθηκε το 1938, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής που ιδρύθηκε το 1954 και την Χορωδία ΕΡΤ η οποία ιδρύθηκε το 1977. Η τελευταία συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2013, μία μέρα μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της ΕΡΤ, στο Studio C της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο. Aπό το 2014 έως το 2015 τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, αντικαταστάθηκαν από τα Μουσικά Σύνολα της ΝΕΡΙΤ, ενώ η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής μετατράπηκε σε Ορχήστρα ποικίλης Μουσικής.

Μετά την ανακοίνωση ανοίγματος της ΕΡΤ η ιστοσελίδα τους τέθηκε ξανά σε λειτουργία. Στις 11 Ιουνίου 2015 μέρα ανοίγματος της ΕΡΤ τα μουσικά σύνολά της έδωσαν μία συναυλία στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για τον εορτασμό του ανοίγματός της. Από τον Αύγουστο του 2016, καλλιτεχνικός διευθυντής των συνόλων είναι ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.

S1420039

Ιστορία

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1938 και θεωρείται από τα πιο δυναμικά και άρτια συμφωνικά συγκροτήματα της Ελλάδας. Καλύπτει κυρίως το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο με ηχογραφήσεις, ζωντανές μεταδόσεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση καθώς και σε συναυλίες ανά την Ελλάδα.

Είχε πραγματοποιήσει επανειλημμένες συναυλίες στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Πάτρας, στο Φεστιβάλ Βελιγραδίου, στην Όπερα Καΐρου, στο Μόντρεαλ, στην Κολωνία, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης και στο Polytheater του Πεκίνου. Επίσης είχε πραγματοποιήσει και πολλές διεθνείς μουσικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με την EBU.

Διευθυντές της υπήρξαν ο Αντίοχος Ευαγγελάτος, ο Γιώργος Σισιλιάνος, ο Σπύρος Φαραντάτος, ο Γιώργος Λυκούδης, ο Franz Litschauer, ο Ευθύμιος Καβαλλιεράτος κ.ά.

Σολίστ της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ υπήρξαν διάσημοι καλλιτέχνες όπως οι Νταβίντ Όιστραχ, Aγνή Μπάλτσα, Ρολάντο Βιγιαζόν κ.ά.

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1954 από τον Κώστα Γιαννίδη και τον Άκη Σμυρναίο. Καλύπτει κυρίως το ελληνικό ρεπερτόριο και την κινηματογραφική και θεατρική μουσική. Αποτελούσε τότε, στο έτος της ίδρυσής της «Ελαφράς Ορχήστρας» του ΕΙΡ.

Μετά το 1974, αλλάζει όνομα και γίνεται «Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής». Ύστερα, εμπλουτίζεται με περισσότερους μουσικούς και αλλάζει ξανά ονομασία (επί διεύθυνσης Μίκη Θεοδωράκη) και γίνεται «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής», όνομα που διατήρησε μέχρι το 2013 (λόγω του κλεισίματος της ΕΡΤ).

Είχε πάρει μέρος στα πρώτα Φεστιβάλ του Ελληνικού τραγουδιού ερμηνεύοντας σπουδαίες επιτυχίες των Μίκη ΘεοδωράκηΜάνου ΧατζιδάκιΜίμη Πλέσσα κ.ά.

Χορωδία

Η Χορωδία της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1977 από το συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι (τότε διευθυντή του Τρίτου Προγράμματος) σε συνεργασία με τον Αντώνη Κοντογεωργίου, ο οποίος την διεύθυνε και την οργάνωσε. Το ρεπερτόριο της αποτελείται από όπερες και έργα χορωδίας Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως Scriabin, Stravinsky, Verdi, Vivaldi, Αδάμη, Αντωνίου, Ξενάκη, Ξένου, Τάτση, Τενίδη, Χατζιδάκι κ.ά.

Αποτελούνταν, τότε, από 18 άτομα, ενώ μέχρι και το 2013 από 40.

Πραγματοποίησε περισσότερες από 44 εμφανίσεις εκτός Ελλάδος και συγκεκριμένα στα Φεστιβάλ του Αννόβερου, του Καΐρου, της Κολωνίας, του Μονάχου, του Βελιγραδίου, του Ελσίνκι, στην Όπερα του Μονπελιέ κ.ά. καθώς και σε πολλές χώρες όπως ΤουρκίαΤυνησίαΗ.Π.Α.ΚαναδάΚύπροΓερμανία και Κίνα.

Η δημοσιογραφική μας ομάδα επισκέφτηκε το χώρο που γίνονται οι πρόβες των μουσικών συνόλων στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και σας παρουσιάζουμε μερικά στιγμιότυπα από τις πρόβες:

Πηγές: wikipedia.gr

Σχολιάστε

Top