«Απόδραση» στα μονοπάτια της Παύλιανης

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 26•17

Επιμέλεια άρθρου: Χορμόβας Βασίλης

Κατά την διάρκεια των διακοπών του Πάσχα επισκεφθήκαμε το πανέμορφο χωριό Παύλιανη. Η Παύλιανη είναι ορεινό χωριό του νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό ελατοδάσος και σήμερα είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Φθιώτιδας. Η Παύλιανη απετέλεσε έδρα κοινότητας έως την 31η Δεκεμβρίου 2010, οπότε καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στο διευρυμένο Δήμο Λαμιέων. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 498 κατοίκους. Η Δημοτική Ενότητα Παύλιανης αποτελείται από τους οικισμούς…… Νέα Παύλιανη ή Κάτω Παύλιανη ,Παύλιανη ή Άνω Παύλιανη .Μία θεωρία για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

ice_screenshot_20170419-120018 ice_screenshot_20170419-120115 IMG_1356 (1)

Εξερευνήσαμε κάποιους προορισμούς μέσα στο δάσος  με πεζοπορία και ανάβαση στο βουνό. Αρχικά ξεκινήσαμε και είχαμε ως στόχο να ανεβούμε

στην θέση «Θρόνος του Δία», στην οποία έχει χτιστεί ένα ξυλόκτιστο περίπτερο σκαρφαλωμένο πάνω από την είσοδο του αισθητικού πάρκου της Παύλιανης, με πανοραμική θέα που φτάνει έως τον Μαλιακό Κόλπο.

παυλιανη1

 Μουσική αερογέφυρα: Πρόκειται για μια γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμιού και όταν τη διασχίζεις ακούγονται μουσικές νότες! Η γέφυρα οδηγεί σε τούνελ και προχωρώντας από μυστικά γεφύρια και μονοπάτια καταλήγει στον «υδροβιότοπο Τζιρού».

παυλιανη3

Υδροβιότοπος  Τζιρού: Ακολουθώντας το όμορφο μονοπάτι με τα κόκκινα σημαδάκια και τον ήχο του νερού να μας γαληνεύει ενώ οι καταρράκτες περνούσαν κάτω από τα πόδια μας… κατά μήκος της διαδρομής περάσαμε πάνω από μία πολύ λεπτή γεφυρούλα 5 μέτρων.. βλέπαμε τον υδροβιότοπο… και σιγά σιγά μετά ανεβαίναμε προς τα πανω… Κάναμε ανάβαση και φτάσαμε σε ένα λόφο οπου τα βλέπεις όλα από την κορυφή της.

παυλιανη4

Περιήγηση στο μονοπάτι του άγνωστου καλλιτέχνη: Ανάμεσα στη διαδρομή Ανω και Κάτω Παύλιανης υπάρχει ταμπέλα για το μονοπάτι με τον καταρράκτη, όπου οδηγεί και στην παραποτάμια διαδρομή. Οι ξύλινες πινακίδες, ζωγραφισμένες στο χέρι, με την ευφάνταστη ονοματοδότηση των διαδρομών, οδηγούν σε ένα σκιερό μονοπάτι όπου το φως φιλτράρεται μόνο μέσα από τις πυκνές φυλλωσιές των δέντρων, όπου τα έλατα, οι βελανιδιές, οι ιτιές και τα πλατάνια είναι τυλιγμένα από κισσούς. Το μονοπάτι, είναι στολισμένο συχνά με μεγάλα και λαμπερά, σχεδόν εξωτικά, μωβ κρινάκια με κίτρινα στίγματα που θυμίζουν ορχιδέες. Ακολουθώντας την ελικοειδή πορεία των νερών του ποταμού και ανάμεσα από μικρούς καταρράκτες το μονοπάτι περνάει πάνω από ξύλινα γεφυράκια, ενώ καρέκλες, τραπεζάκια, αιώρες, γκλίτσες είναι μερικές από τις μικρές ευχάριστες εκπλήξεις κατά μήκος της διάρκειας μισής ώρας διαδρομής.

Goovison park: Μία τεράστια έκταση που υπάρχει και γήπεδο μέσα στο πράσινο και τα δέντρα. Απολαμβάνοντας την γαλήνη και την ηρεμία μέσα στα κατάφυτα δέντρα .Κατάλληλο για όλους αλλά κυρίως για παιδιά για να παίζουν ποδόσφαιρο και ιδανικό για πικνίκ.

παυλιανη7

Αυτές οι παραπάνω ήταν μερικές από τις διαδρομές που κάναμε μέσα στα κατάφυτα δάση της Παύλιανης. Δείτε τώρα κάποιες φωτογραφίες από τους παραπάνω προορισμούς καθώς και από άλλους που δεν αναφέρουμε πάνω αλλά αξίζει τον κόπο να τα επισκεφτείτε και εσείς.

 

Σχολιάστε

Top