Οι γυναίκες του ’21

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 17•14

Επιμέλεια άρθρου: Θάλεια Κοντογιάννη, Αλεξάνδρα Κλέτσα

maurogenous1Η Μαντώ Μαυρογένους καταγόταν από ελληνική οικογένεια της Ρουμανίας, η οποία έφυγε κρυφά για την Ιταλία. Εγκαταστάθηκαν στην Τεργέστη και εκεί ο πατέρας της Nικόλαος Μαυρογένης ασχολήθηκε με το εμπόριο. Με την έναρξη της Επανάστασης πήγε στην Μύκονο και ξεσήκωσε τους κατοίκους εναντίον των Τούρκων. Με πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα, καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά. Κάτοχος της γαλλικής γλώσσας, συνέταξε συγκινητική έκκληση προς τις γυναίκες της Γαλλίας, ζητώντας τη συμπαράστασή τους στον πληθυσμό της Ελλάδας. Για τον Αγώνα διέθεσε όλη της την περιουσία. Για τη δραστηριότητά της, συνολικά, ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε -τιμή μοναδική σε γυναίκα- το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου και της παραχώρησε κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πώς, εκτός από τη Γαλλική, μιλούσε άπταιστα την Ιταλική αλλά και την Τουρκική. Μετά την Επανάσταση, απογοητευμένη από την άτυχη ερωτική περιπέτειά της με το Δημήτριο Υψηλάντη και καταδιωκόμενη από τον Ιωάννη Κωλέττη, ξαναγύρισε στη Μύκονο και έπειτα από λίγα χρόνια πέθανε στην Πάρο πολύ φτωχιά και λησμονημένη

Μπουμπουλίνα

bouboulinaΗ Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (11 Μαΐου 1771 – 22 Μαΐου 1825) ήταν Ελληνίδα ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η Λασκαρίνα Μπούμπουλη είχε καταγωγή από την Ύδρα. Γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771 όταν η μητέρα της Σκεύω επισκέφτηκε τον φυλακισμένο από τους Τούρκους και τον ετοιμοθάνατο άντρα της, Σταυριανό Πινότση. Την βάφτισε και της έδωσε το όνομά της ο εκεί φυλακισμένος πολέμαρχος της Μάνης, Παναγιώτης Μούρτζινος. Μετά τον θάνατο του Πινότση στη φυλακή, μητέρα και κόρη επιστρέφουν στην Ύδρα. Αργότερα η μητέρα της Λασκαρίνας παντρεύεται για δεύτερη φορά με τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου ή Ορλώφ (το Ορλώφ παρατσούκλι της εποχής λόγω της συμμετοχής του στα Ορλωφικά) και έτσι η Λασκαρίνα εγκαταστάθηκε πλέον στις Σπέτσες.Η Λασκαρίνα έκανε δυο γάμους, τον πρώτο στα 17 της χρόνια με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα, ο οποίος σε σύγκρουση με Αλγερινούς πειρατές κοντά στα ισπανικά παράλια σκοτώθηκε και τον δεύτερο στα 30 της, το 1801 με τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Μπούμπουλη. Κι ο δέυτερος σύζυγός της όμως σκοτώθηκε, στις 10 Μαΐου 1811, όταν ναυμάχησαν γαλλικά πολεμικά πλοία με το δικό του όταν το εξέλαβαν για πειρατικό σκάφος. Από τον Μπούμπουλη πήρε και το όνομα και έγινε γνωστή ως «Μπουμπουλίνα». Το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες μετατράπηκε το 1991 από τον ιδιοκτήτη και απόγονο της ηρωίδας, Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, σε μουσείο, το οποίο υποδέχεται πλήθος επισκεπτών. Σε αυτό μπορεί κανείς να δει συλλογή όπλων, επιστολές και άλλα αρχεία, παλιά βιβλία, πορτραίτα της Μπουμπουλίνας, προσωπικά της αντικείμενα, έπιπλα, διακρίσεις που τις είχαν απονείμει κυρίως ξένες κυβερνήσεις και πολλά άλλα.

30 Comments

  1. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    mprabo mas! pisteuo oti kaname kali douleia! eimaste teleies!

  2. Ο/Η θαλεια λέει:

    Ευχαριστουμε Λια ♡♡

  3. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    τέλειες!!!!:-D:-!:-)

  4. Ο/Η θαλεια λέει:

    Μην μου το κλεβεις το μμμμαλιστα εγω το ειπα

  5. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    μου αρέσει και εμένα το μμμμμάλιστα

  6. Ο/Η θαλεια λέει:

    ναι καλα οτι πεις………μμμμμμαλιστα!!!

  7. Ο/Η θαλεια λέει:

    hahahahahahahahahahahah se prolava

  8. Ο/Η Α1 λέει:

    μπραβο παιδια πολυ ωραιο!!!

  9. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    δεν είμαι . εσύ είσαι

  10. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    μμμμμάλιστα !!!!!!!!<3<3

  11. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    είναι πολύ ωραίο το βίντεο

  12. Ο/Η αλεξάνδρα λέει:

    είναι πολύ ωραία τα άρθρα μας!!!δεν συμφωνείς θαλεια???

  13. Ο/Η θαλεια λέει:

    Τελειο τελειο ♡♡ :-)

  14. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    mprabo thaleia gia to diko soy arthro!!!!

  15. Ο/Η θαλεια λέει:

    ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑΑΑΑΑΑ :-(

  16. Ο/Η αλεξανδρα λέει:

    kala kala! min mas maloseis kiolas!!!

  17. Ο/Η θαλεια λέει:

    Οχι κανενα …. πολυλογου :-) :-) :-) :-)

  18. Ο/Η 7ο γυμνασιο λαμιας λέει:

    Μπράβο κορίτσια πολυ καλη δουλειά!!!

  19. Ο/Η αποστολια λέει:

    Μπράβο κορίτσια!!!Είναι καιρός κάποιος να καταλάβει και την αξία των γυναικών οι οποίες συνέβαλαν στην εκστρατεία κατά των Τούρκων.Ενδιαφέρον!!!…..Α….και το μμμμμμάλιστα το λέει η Θάλεια!!!

Σχολιάστε

Top