Επίσκεψη στα «Πλαστικά Φθιώτιδας»

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 29•18

Επιμέλεια άρθρου:

Παπαδημητρίου Μαρκέλλα, Αγραφιώτη Ελισάβετ, Γκλάβα Βασιλική,Γεωργίτση Ξανθούλα, Γεωργίτση Νικολέτα

DSCN1054

Η χρήση των πλαστικών και ειδικά της πλαστικής σακούλας δεν αποτελεί μόνο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις συνιστά μία θανάσιμη απειλή για την πανίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αλλά και έναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον 269.000 τόνοι, δηλαδή πέντε τρισεκατομμύρια πλαστικά, κολυμπούν στον παγκόσμιο ωκεανό, ενώ 8 εκατομμύρια νέοι τόνοι εισέρχονται ετησίως. Η διάσπασή τους σε πολύ μικρότερα κομμάτια, τα μικροπλαστικά, καθιστά την απομάκρυνσή τους από το θαλάσσιο περιβάλλον, σχεδόν αδύνατη. Ειδικά η πλαστική σακούλα, χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο να παραχθεί, 20 λεπτά κατά μέσο όρο να χρησιμοποιηθεί, και προκαλεί μόλυνση για περισσότερο από 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθεί πλήρως.

Πρόκειται για έναν σοβαρότατο κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά και για τη δημόσια υγεία, ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιπτώσεις, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο της τελευταίας 50ετίας. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι είναι υπεύθυνη για τον θάνατο εκατομμυρίων θαλασσίων θηλαστικών, ψαριών, και πτηνών, ενώ όπως έχει παραδεχθεί και ο ΟΗΕ, σε περίπτωση που δεν αντιστραφεί η κατάσταση, η Μεσόγειος αναμένεται να μετατραπεί σε μία «σούπα από πλαστικό», την οποία, μέσω της κατάποσης των μικροπλαστικών από τα ψάρια, αλλά και το πλαγκτόν, θα τη βρίσκουμε στο πιάτο μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με αφορμή τις παραπάνω σκέψεις,στις 24 Φεβρουαρίου 2018, η πολιτιστική ομάδα της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας επισκέφτηκε την Βιομηχανία Πλαστικά Φθιώτιδος Α.Ε και συνομιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της μονάδας κ. Παπαδημητρίου Δημήτριο.

Τα Πλαστικά Φθιώτιδος Α.Ε. , είναι μια σύγχρονη  Ελληνική βιομηχανική επιχείρηση παραγωγής πλαστικών συσκευασιών.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ειδών συσκευασίας, όπως τσάντες, σακούλες, διαφανές συσκευασίες, φιλμ, πλαστικά, συσκευασίες τροφίμων & κρέατος, και συσκευασία αγροτικών εφαρμογών κ.α.

Η κα Παπαδημητρίου μας ξεναγεί στο χώρο του εργοστασίου και μας εξηγεί τον τρόπο παραγωγής των πλαστικών συσκευασιών :

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα ανακυκλώνει τα απόβλητα της και δεν ρυπαίνει το περιβάλλον σύμφωνα με την κα Παπαδημητρίου:

Παρακολουθώντας τη διαδικασία παραγωγής πλαστικών συσκευασιών:

Ο Διευθυντής του εργοστασίου κος Παπαδημητρίου Δημήτριος μας μίλησε για την πορεία της επιχείρησης από την ίδρυση της και πως αυτή επηρεάστηκε όπως και άλλες επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

 

One Comment

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Ευχαριστούμε πολύ τον κ Παπαδημητρίου Δημήτριο και τη σύζυγο για την ξενάγηση στο χώρο του εργοστασίου και για τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν. Οι υπεύθυνοι καθηγήτριες του προγράμματος: Πασαπόρτη Κατερίνα, Προσμίτη Χριστίνα

Σχολιάστε

Top