Επίσκεψη στην έκθεση DA VINCI

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 31•19

Επιμέλεια άρθρου: Κώτσιου Γεωργία, Αθανασίου Βασιλική, Κατσάνου Λυδία, Καστάνη Δήμητρα, Κατσαδούρου Ραφαέλλα

Οι μαθητές της Β΄τάξης του 7ου Γυμνασίου Λαμίας επισκέφτηκαν την έκθεση του Leonardo Da Vinci που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Εκεί, οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο, στα οποία κάποιες από τις εφευρέσεις του εξηγήθηκαν.

H έκθεση πραγματικά αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης σε όλους τους παρευρισκόμενους. Η   έκθεση άρχισε με λίγα λόγια για την ζωή του Da Vinci,  για τις καινοτομίες που είχε εφεύρει αλλά και τους πρωτοποριακούς τρόπους μετακίνησης, περίθαλψης ( ιατρική) , αναζήτησης αλλά και ανάλυσης των σημαντικότερων πραγμάτων εκείνης της εποχής με έναν περίπλοκο τρόπο που τον έκανα να μοιάζει πάρα πολύ απλό.

Σημαντικό στοιχείο της μελέτης του σε κάθε θέμα που ανέλυε ήταν η λεπτομέρεια . Ο καθένας θα μπορούσε να πει , μόνο στο άκουσμα των εφευρέσεων και καινοτομιών του πως κυρίαρχο στοιχείο ζωής , αναζήτησης, μελέτης , ζωγραφικής ήταν η λεπτομέρεια . Τέλος ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που υλοποίησε στην ζωή του ήταν η ζωγραφική . Από τα περισσότερα έργα του καταλαβαίνουμε πως πάντα ήθελε να βγάζει προς τα έξω τον εσωτερικό του κόσμο . Στα έργα του αποτυπώνονταν συνήθως οι σκέψεις του περιέχοντας σχεδόν πάντα θρησκευτικό χαρακτήρα.  Απεικόνιζε την ίδια την Παναγία σε πολλές μορφές, δηλαδή, κάθε φορά με διαφορετικά χρώματα, πρόσωπα αλλά και ηλικίες . Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στην ζωγραφική του ήταν ότι τα πρόσωπα που αποτύπωνα στα έργα του ήταν ηλικίας ανάλογης με την δική του.

Ο Leonard Da Vinci ήταν και είναι ένας από τους πιο ευφυείς ανθρώπους που έχουν υπάρξει. Η τεχνολογία και πολλές άλλες επιστήμες δεν θα είχαν αναπτυχθεί όσο έχουν σήμερα, αν  ο ίδιος δεν ήταν τόσο δημιουργικός και δεν είχε κάνει τόσες ανακαλύψεις .

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την έκθεση που επισκεφθήκαμε:

Είχαμε τη χαρά να μας συνοδεύσει στην επίσκεψη στην έκθεση η εικαστικός του σχολείου μας κα Μαντοπούλου Στέλλα στην οποία θέσαμε τις ερωτήσεις , τις απορίες μας.

Δείτε τη συνέντευξη μαζί της:

 Ερώτηση:

Ποια κατά την γνώμη σας, η «βοήθεια»  του DA VINCI με τα επιτεύγματα του στην σημερινή εποχή?

Απάντηση:

μαντοπούλου1

https://www.youtube.com/watch?v=BPdnLWk_m_A

20190212_114054

Ερώτηση:

Πιστεύετε ότι έχοντας τόσα ανεπτυγμένα μέσα υλοποίησης πραγμάτων είναι ακατόρθωτο να στεφθούν ξανά με επιτυχία τα επιτεύγματα εκείνης της εποχής;

Απάντηση:

Η ιστορία της ανθρώπινης Ευφυΐας και ευρηματικότητας έχει αποδείξει πως η εξέλιξη ποτέ δεν σταματά Και πάντα ο νους εκπλήσσει με νέες ιδέες και ανακαλύψεις.  το γεγονός όμως πως έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας, δε εξασφαλίζει τα παραπάνω.

Είναι φορές ο άνθρωπος χάνεται μέσα στην ευχέρεια στην αφθονία και την πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής και δεν επικεντρώνεται εύκολα στην επίτευξη και το όραμα συγκεκριμένων στόχων.  Κάποτε ο άνθρωπος αν ήταν μέσα σε όλο τον εκσυγχρονισμό. Μα, το σήμερα, το κάθε σήμερα δεν φαντάζει στα ανθρώπινα μάτια εξαιρετικά πολύπλοκο; Ακατόρθωτο τίποτα δεν είναι! από την αρχαιότητα ακόμα έχουμε πηγές που μαρτυρούν τον προβληματισμό του ατόμου σχετικά με την αίσθηση πως όλα έχουν γίνει.  Μα είναι αυτό το ίδιο το άτομο, αυτό που μας με ολοένα και νεότερα επιτεύγματα. είναι η ακατανίκητη και μαγική δύναμη της ανάγκης για συνέχεια και εξέλιξη που τον ωθεί. Άλλωστε ως γνωστόν θα υπάρχουν πάντα βασικά καίρια αναπάντητα ερωτήματα. Ευτυχώς αναπάντητα κατά τη γνώμη μου που θα κάνουν το μικρό ταξίδι του καθένα σε τούτο τον πλανήτη να αξίζει και να αποτελεί ένα υπέροχο αίνιγμα πάντα ενδιαφέρον.

  Ερώτηση:

Πιο συγκεκριμένα , η έκθεση νομίζετε ότι αντιπροσώπευε την ζωή, τα έργα , τις καινοτομίες αλλά και τα επιτεύγματα του;

Απάντηση:

Η έκθεση που απολαύσαμε έδωσε κάποια Βασικά και σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Da Vinci. Εκλάβετε όλα όσα είδατε Ως σπίθες που θα ανάψουν τα τη φλόγα της λαχτάρας για μάθηση.  ως αφορμές για περαιτέρω έρευνα και αναζήτηση. ο Da Vinci είναι και θα παραμείνει ανεξάντλητος. Αυτή είναι η ομορφιά του. αυτό είναι η δύναμη της τέχνης κάθε τέχνης. βγαίνεις από κάθε έκθεση που αφορά τον Da Vinci με περισσότερα ερωτηματικά από όσα είχες μπαίνοντας.  Σκεφτείτε το λίγο! Τροφή για σκέψη!

   Ερώτηση:

Βασίζοντας την σκέψη σας σε μελέτες που έχουν γίνει, θεωρείτε ο άνθρωπος τότε ή τώρα μπορεί να κατορθώσει σημαντικά πράγματα με βάση τα μέσα που υπήρχαν ή και υπάρχουν;

Απάντηση:

Οπωσδήποτε  ναι! Βέβαια ένας Da Vinci εμφανίζεται κάθε 500 χρόνια και λίγα λέω. Ή μάλλον ορθότερα,  κάθε 500 χρόνια κάποιος Da Vinci κατορθώνει να εξελιχθεί. Γιατί ευφυΐες και ταλέντα γεννιούνται συνεχώς Αν κλείσουμε για λίγο τα κινητά, τις τηλεοράσεις, τα PlayStation και τους υπολογιστές, αν αφήσουμε τον εαυτό μας να βαρεθεί -Βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο νους-  τότε θα πάρουμε καλύτερες και ουσιαστικότερες στροφές προς νέες ανακαλύψεις και δημιουργίες. τα σημερινά κατορθώματα Κάποτε θα μοιάζουν συνταρακτικά όσο για μας σήμερα αυτά τουDa Vinci. Κάποτε θα λένε για μας “πως τα έκαναν”; Πιστεύω πραγματικά σε αυτό αν και θα ήθελα να προβληματιστείτε πάνω στο γεγονός πως ίσως δεν πιέζουμε το νου μας και δεν καλλιεργούμε τη φαντασία μας όσο θα μπορούσαμε.   Εκμεταλλευτείτε όλα όσα είστε για να γίνεται όλα όσα μπορείτε!

  Ερώτηση:

Τέλος , η παρουσία μερικών τέτοιων  ανθρώπων στην σημερινή κοινωνία ( σαν τον DA VINCI ) πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει πράγματα που δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν από μια τεράστια μάζα ανθρώπων;

Απάντηση:

Πάντα κάποιοι ξεχωρίζουν. Κάποιοι λίγοι Ίσως ελάχιστοι.  Πρέπει όμως να χτίσουμε κοινωνίες που να τους αγκαλιάζουν, να τους προωθούν, να τους τιμούν, να τους αναγνωρίζουν, να τους δίνουν βήμα,  κοινωνίες να έχουν τα αυτιά να ακούσουν αυτούς τους λίγους. Πάντοτε υπήρχαν και θα υπάρχουν σπουδαίες φωνές. Κάποιοι που θα κάνουν το αδύνατο της εποχής τους δυνατό  και θαύμα στα μάτια των πολλών. Μα τη δύναμη, την πραγματική δύναμη την έχουν οι πολλοί, γιατί είναι αυτοί Απολαμβάνουν και καρπώνονται την ιδιαίτερη εργασία των λίγων.  έφυγες σαν του Ντα Βίντσι έχει αποδείξει η ιστορία, πως πολύ συχνά ζουν μία δύσκολη και δυστυχισμένη ζωή. δεν τους αναγνωρίζει εύκολα η εποχή τους και παλεύουν καθημερινά να πείσουν κάτω από συνθήκες αντίξοες.  Αφιερώνουν τις ικανότητές τους στην υπηρεσία των τυχερών – των πολλών αν θέλετε, των απλών ανθρώπων που δουλεύουν, κάνουν οικογένειες και απολαμβάνουν μέσα στην ευλογημένη αυτή ζωή τους τον κόσμο όλο. Η παρουσία των ιδιαίτερων αυτών ανθρώπων λοιπόν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα μόνο αν όλοι μαζί το επιτρέψουμε.

 Χρησιμοποιώντας λογισμικό δημιουργίας video με το υλικό της έκθεσης:

ανιμοτο1

https://www.youtube.com/watch?v=4Ysuv6jctGA

Σχολιάστε

Top