VEGETARIANS ΚΑΙ VEGANS

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 12•19

Συντάκτης άρθρου: Χρόνης Χρήστος

Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν τρόπο ζωής και να γίνουν vegetarians ή vegans. Όμως πολύς κόσμος δεν έχει καταλάβει τις διαφορές τους ακόμα.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΕΙΣΕΙΣ

        Οι περισσότεροι (αλλά όχι όλοι) vegetarians τρώνε αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, πράγμα που δεν κάνουν οι vegans.

  •        Υπάρχουν στην πραγματικότητα πολλές υποκατηγορίες κάτω από την χορτοφαγική ομπρέλα, όπως οι χορτοφάγοι που επιλέγουν να τρώνε κρέας και να χρησιμοποιούν ζωικά υποπροϊόντα όπως λίπος ή λάδι από ζωικό λίπος.

VEGETARIANS

Ας πάρουμε για αρχή τους vegetarians. Η Vegetarian Society ορίζει έναν χορτοφάγο ως “κάποιον που ζει με μια διατροφή που αποτελείται από δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, φρούτα, μύκητες, φύκια, ζύμη και κάποια άλλα τρόφιμα που δεν βασίζονται σε ζώα, με/ή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι ή/και αυγά.”

vegan3Οι χορτοφάγοι τείνουν να είναι λίγο πιο επιεικείς όταν χρησιμοποιούν προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως το γάλα ή τα αυγά. Με άλλα λόγια, οι χορτοφάγοι μπορεί να μην τρώνε κρέας ή γαλακτοκομικά, αλλά θα τρώνε αυγά, μπορεί να μην επιλέξουν να τρώνε κρέας, αλλά ίσως να φορούν δερμάτινα.

Τύποι vegetarian

  • Lacto-ovo-vegetarian: Εάν προσδιορίζεστε ως αυτό το είδος χορτοφάγου, τρώτε συνήθως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά μαζί με πολλά λαχανικά και καρύδια. Είναι συνήθως ο πιο γνωστός τύπος χορτοφαγικής διατροφής και αυτός που ακολουθούν πολλοί άνθρωποι.
  • Lacto-vegetarian: Είναι συνήθως ένα άτομο που είναι χορτοφάγος και δεν τρώει αυγά, αλλά θα φάει γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί.
  • Ovo-vegetarian: Είναι ένα άτομο δεν τρώει κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά τρώει αυγά. Αυτός τείνει να είναι ο λιγότερο συνηθισμένος μεταξύ των τριών.
  • Semi-vegetarian: Είναι επίσης γνωστός ως ευέλικτος, αυτός είναι ένα άτομο που τρώει κυρίως φυτική διατροφή, αλλά περιλαμβάνει ακόμα και το περιστασιακό κρέας ή θαλασσινά όταν το θέλει.
  • Demi-vegetarian: Ένα άτομο σε αυτή τη διατροφή τρώει κυρίως λαχανικά και περιστασιακά και ψάρια. Τρώει επίσης αυγά και τυρί.

VEGANS

       Τώρα σχετικά με τους vegans. Η Vegan Society ορίζει τον veganism ή το να είσαι vegan, ως «τρόπος ζωής που αποσκοπεί να αποκλείσει, στο μέτρο του δυνατού και πρακτικά, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας στα ζώα για φαγητό, ρουχισμό ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό».

       Αυτό περιλαμβάνει τη μη χρήση προϊόντων που παράγονται από ζώα, όπως το μέλι από μέλισσες και ακόμη και τα είδη ένδυσης που προέρχονται από ζώα, όπως το δέρμα.

vegan4

Τύποι Veganism

Απλοί Vegans (περιβαλλοντική/ηθική): Είναι εκείνοι που ως επί το πλείστον γίνονται vegans λόγω της ανησυχίας τους για την καλή διαβίωση των ζώων ή/και για το περιβάλλον.

  • Raw-veganism: Είναι κάποιος που τρώει μόνο ωμά φυτικά τρόφιμα. Οι Raw Vegans αποφεύγουν να ζεσταίνουν το φαγητό τους πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου και συχνά μουλιάζουν ορισμένα τρόφιμα, όπως καρύδια και σπόρους, για να είναι πιο εύκολα στην κατάποση.
  • Whole foods Vegans: Οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής προσπαθούν να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα “ολόκληρα” προϊόντα. Εν τω μεταξύ, αποφεύγουν τα τρόφιμα που προέρχονται από κονσέρβες και χημικώς επεξεργασμένες συσκευασίες.
  • Fruitarian: Αυτή η διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα και άλλα τρόφιμα που πέφτουν από δέντρα, όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη Συνταγή για Πιτόγυρο Vegan!!!

https://www.youtube.com/watch?v=Fz6MKVNG22w

και μια συνταγή για Vegetarian Κλαμπ Σάντουιτς!!!

https://www.youtube.com/watch?v=v5w0bn1T88s

Σχολιάστε

Top