Πασχαλινά αυγά .. λίγο διαφορετικά!!

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 12•19

Επιμέλεια άρθρου: Δροσατάκη Ελένη, Κεφαλά Αγγελική. Κορ Γκορνίλ

Πασχαλινά αυγά φιλοτεχνημένα με παραδοσιακή μέθοδο

Στην υπέροχη ορεινή πόλη Βέλνιγκραντ, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, βρίσκεται ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο που παρουσιάζουν έκθεση πασχαλινών αυγών – μια από τις πιο σπάνιες εκθέσεις που μπορεί να δει κανείς. Στην πόλη Βέλινγκραντ φιλοτεχνούν τα πασχαλινά αυγά, χρησιμοποιώντας την παλαιά τεχνολογία επίχρισης με λειωμένο κερί.

Ο εθνογράφος, κ Γκεόργκι Κούμανοφ, ο οποίος εργάζεται στο Ιστορικό Μουσείο της πόλης, το οποίο φιλοξενεί την πρωτότυπη αυτή έκθεση, μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την τεχνική αυτή.

«Όσοι εφαρμόζουν την τεχνική αυτή, χρησιμοποιούν είτε μια καρφίτσα με την οποία τοποθετούν και επεξεργάζονται σταγόνες λειωμένου κεριού στην επιφάνεια των αυγών, είτε μια ειδική πένα. Η πένα είναι κατασκευασμένη από ένα λεπτό χάλκινο κύλινδρο με τον οποίο σχηματίζονται οι γραμμές και οι εικόνες. Παλιότερα για την κατασκευή της χρησιμοποιούνταν ασήμι ή επεξεργασμένα ασημένια νομίσματα, αλλά από τον περασμένο αιώνα επικράτησε η χρήση του χαλκού. Στα τέλη του εικοστού αιώνα κατασκευάζεται ηλεκτρική πένα, η οποία αποτελείται από ένα μικρό χώρο αποθήκευσης κεριού και ένα χάλκινο σωλήνα ο οποίος θερμαίνεται από μια ηλεκτρική αντίσταση και επιτρέπει τη συνεχή ροή του κεριού. Η ηλεκτρική πένα χρησιμοποιείται στη Βουλγαρία και από τους Ουκρανούς που ζουν στις ΗΠΑ. Το στυλό με το κερί μπορεί να είναι απλό ή ηλεκτρικό.’’

«Κανείς δεν ξέρει από πότε χρησιμοποιείται η τεχνολογία αυτή για το στολισμό των πασχαλινών αυγών», μας πληροφορεί η καλλιτέχνης Ντανιέλα Τσοπάνοβαμια μία από τις μαστόρισσες στο ζωγράφισμα των αυγών. Μαζεύουμε αυγά, μπογιές και κερί από κερήθρες μελισσών και ετοιμάζουμε τις πένες μας και να αναζητούμε νέες ιδέες. Το παραδοσιακό χρώμα, αλλά πολλοί χρησιμοποιούμαι και άλλα χρώματα, όπως μπλε, πράσινο, κίτρινο κ.ά. Τα αυγά πρέπει να καλύπτονται ολόκληρα από κερί και ζωγραφιές. Ούτε ένα μικρό κομματάκι τους δεν πρέπει να μείνει κενό. Βάφουμε τα αυγά κόκκινα και τα ζωγραφίζουμε με άσπρα σχήματα. Τα χωρίζουμε σε δύο, τέσσερα, έξι, οκτώ ή 12 ίσα μέρη το καθένα από τα οποία στολίζουμε με διάφορα μοτίβα.

Στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή της τεχνολογίας «μπατίκ» – τεχνολογία για το στολισμό μεταξιού και άλλων υφασμάτων, η οποία χρησιμοποιείται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο εδώ και αιώνες. Για να φιλοτεχνηθούν τα αυγά χρειάζονται ειδικές μπογιές. Οι μπογιές αυτές κατασκευάζονται με την ανάμιξη λαδομπογιάς, ή χρωμάτων που κατασκευάζονται με φυσικές ουσίες, με φυσικό κερί. Με την ειδική πένα, την οποία οι τεχνίτες ζεσταίνουν στη φλόγα κεριού, αρχίζει το ζωγράφισμα του βαμμένου ή άσπρου αυγού. Σιγά – σιγά, με λεπτές γραμμές οι καλλιτέχνες δημιουργούν πραγματικά θαύματα τέχνης.

Σχολιάστε

Top