ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 12•19

Επιμέλεια άρθρου: Δροσατάκη Ελένη, Κεφαλά Αγγελική

Πριν  λίγο καιρό επισκεφτήκαμε το εντομολογικό μουσείο του Βόλου με το σχολείο μας, το 7ο Γυμνάσιο Λαμίας. Εκεί μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τα έντομα και γενικά για το μουσείο αυτό. Ήταν μία καταπληκτική και αξέχαστη εμπειρία που όλοι θα πρέπει να την ζήσουν.

Λίγα λόγια για το μουσείο :

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολείται με το αντικείμενο. Είναι ανοικτό για το κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα πολλοί εντομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών.

Ιδρυτής του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου είναι ο Δρ. Αθανάσιος Κουτρούμπας. Πρόκειται για μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια που άρχισε σαν χόμπι του ιδρυτή κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων με τις πρώτες τεκμηριωμένες συλλήψεις νυχτόβιων λεπιδόπτερων το 1958

Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει σήμερα (2019) περίπου 100.000 έντομα διαφορετικών τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Συστηματικής Εντομολογίας. Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Δρ. Αθανάσιο Κουτρούμπα κατά τη διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει.

Ακολουθεί ένα μικρό βίντεο από τα διάφορα έντομα του μουσείου :

Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

Σχολιάστε

Top