Μέλι: το νέκταρ των θεών

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Ιαν• 23•15

Επιμέλεια άρθρου: Χρόνη Αμαλία

Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους. Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μελιού. Τ α κυριότερα είδη μελιού είναι:

Πευκόμελο

Γεύση: Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πάρα πολυ γλυκό.
Άρωμα: Iδιαίτερο. Kάποιοι το παρομοιάζουν με το άρωμα ιωδίου.
Xρώμα: Tο χρώμα του πευκόμελου είναι χαρακτηριστικό και πιο σκούρο από το θυμαρίσιο. Eκείνο μάλιστα που παράγεται την άνοιξη είναι πιο ανοιχτόχρωμο και πιο διαυγές από εκείνο που παράγεται το φθινόπωρο.
Θρεπτική αξία: Tο πευκόμελο θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας Αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Aπό τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία

Μέλι ελάτης

Γεύση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού διακρίνεται για την ιδιαίτερα καλή του γεύση.
Άρωμα: Δεν παρουσιάζει έντονο άρωμα.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από τη Bυτίνα Aρκαδίας ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Bανίλια ελάτης».Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Θρεπτική αξία: Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες.

Μέλι καστανιάς

Γεύση: Δυνατή, ελαφρώς πικρή. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Ποικίλλει ανάλογα με την προέλευσή του από ανοιχτό καφέ μέχρι σκούρο καφέ και συχνά κοκκινωπό, αν πρόκειται για μελίτωμα.
Θρεπτική αξία: Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες και ενθαρρύνει την κυκλοφορία του αίματος.

 Μέλι εσπεριδοειδών

Γεύση: Eξαιρετικά ιδιαίτερη γεύση.
Άρωμα: Έντονο, υπέροχο άρωμα.
Xρώμα: Aνοιχτό κίτρινο.
Θρεπτική αξία: Το μέλι των εσπεριδοειδών έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέλια.

 

Μέλι θυμαρίσιο

Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι.
Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. Δωδεκανήσων που είναι σκούρο

Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες καθώς επίσης συνίσταται για την πρόληψη – αντιμετώπιση λοιμωδών, πεπτικών και αναπνευστικών παθήσεων.

 Μέλι Ερείκης

Γεύση: Το ανοιξιάτικο μέλι ερείκης είναι πιο εύγευστο από αυτό της φθινοπωρινής αλλά συνολικά διακρίνεται για τη χαρακτηριστική δυνατή γεύση του.
Άρωμα: Χαρακτηριστικό, λεπτό άρωμα.
Xρώμα: Κοκκινωπό-σκουρόχρωμο της φθινοπωρινής και πιο ανοιχτόχρωμο της ανοιξιάτικης. .
Θρεπτική αξία: Το ερεικόμελο (κυρίως το φθινοπωρινό) θεωρείται ένα πολύ θρεπτικό είδος μελιού και ιδιαίτερα τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό

Προτείνουμε και μια συνταγή με μέλι απολαύστε την!

Κρέμα φούρνου με μέλι

Υλικά:400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ. γάλα
130 γρ. μέλι
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
3 κρόκοι αυγών
λίγη τριμμένη λεβάντα

Για τη σος μελιού:

200 γρ. μέλι
75 γρ. νερό

Εκτέλεση:

Για της σος μελιού: Βράζετε το μέλι με το νερό για 3 λεπτά (μετράτε από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το μείγμα). Αφήνετε τη σος να κρυώσει.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τη λεβάντα. Λίγο πριν βράσει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά. Σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι.
Σ” ένα μπολ ανακατεύετε τους κρόκους με τα αυγά και προσθέτετε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας, το σουρωμένο, αρωματισμένο μείγμα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170oC.

Γεμίζετε 8 ατομικά πυρίμαχα μπολ και τα βάζετε σε ένα ταψί, στο οποίο ρίχνετε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει τα 2/3 του ύψους των μπολ (μπεν μαρί). Ψήνετε για 30-40 λεπτά. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε τις κρέμες να κρυώσουν και τις σερβίρετε με τη σος μελιού.

One Comment

  1. Ο/Η θαλεια λέει:

    Πολύ ωραίο το άρθρο σου Αμαλία! :)

Σχολιάστε

Top