Ιστορίες μπακαλιάρου…..

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 21•15

Επιμέλεια άρθρου: Λουκά Κωνσταντίνα

Τον γνωρίζουμε ως «ψάρι του βουνού» αλλά τον αποκαλούμε και «φτωχογιάννη». Τον έχουμε συνδυάσει με την Εθνική Θρησκευτική μας εορτή στις 25 Μαρτίου, στα περισσότερα σπίτια όμως τον τρώμε και την Κυριακή των Βαΐων. Είναι ένα ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στις βόρειες θάλασσες της Ευρώπης. Το ψάρεμα του είναι πηγή θρύλων, από τότε που οι Βίκινγκς έφθασαν στην άλλη άκρη της θάλασσας κυνηγώντας τον, ανακαλύπτοντας κατά λάθος τον Νέο Κόσμο. Από τότε άρχισε να γίνεται γνωστό και αγαπητό το λευκόσαρκο αυτό ψάρι που άλλαξε τον διατροφικό χάρτη της Ευρώπης.

Ο μπακαλιάρος κατά κύριο λόγο τρώγεται παστός, κορυφαίος στην κατηγορία του θεωρείται ο υγράλατος μπακαλιάρος της Ισλανδίας, Gadus Morhua, γιατί ψαρεύεται στον βορειοανατολικό Ατλαντικό, που είναι ένας από τους πιο καθαρούς και πλούσιους υγροβιότοπους στον κόσμο.

Η διατροφική του αξία

Ο μπακαλιάρος αποτελεί μια κύρια πηγή πρωτεΐνης για μικρούς και μεγάλους. Είναι πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τύπου ω-3 που θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ακόμη ενδυναμώνει τη νοητική δραστηριότητα του εγκεφάλου και τη μνήμη. Ο μπακαλιάρος είναι πηγή ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Β12, νιανίνης, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφώρου.

Παραθέτουμε μια κλασσική συνταγή με μπακαλιάρο.

Για την παρασκευή της χρειαζόμαστε:

1 Kg φιλέτο παστού μπακαλιάρου
1- 1 κ΄1/2 κούπα αλεύρι Up
1 κούπα ανθρακούχο νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο

Σκεπάζουμε το μπακαλιάρο με νερό και αφήνουμε για περίπου 18-24 ώρες. Αλλάζουμε νερό κάθε 3 ώρες περίπου.

Για το κουρκούτι, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι κοσκινισμένο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ούζο και το νερό. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να έχουμε έναν λείο και λίγο παχύρευστο χυλό.
Αφήνουμε το χυλό να μείνει για περίπου 30΄, έτσι ώστε μετά να στέκεται καλά πάνω στα κομμάτια του μπακαλιάρου και να μην γλιστράει.
Πριν τηγανίσουμε τα κομμάτια ψαριού, τα αλευρώνουμε ελαφρά.
Κατόπιν, τα βουτάμε μέσα στον χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.

Τα τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, ώστε να τραβήξει τα περίσσια λάδια και σερβίρουμε ζεστά με συνοδεία σκορδαλιάς.

 

Σχολιάστε

Top