Μερική έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 21•15

Επιμέλεια άρθρου: οι μαθητές του τμήματος Γ3 του 7ου Γυμνασίου Λαμίας

Σήμερα 20/3/2015 έλαβε χώρα μερική έκλειψη ηλίου ορατή από την Ελλάδα κατά το χρονικό διάστημα, από τις 10.39 το πρωί (ώρα Αθήνας) μέχρι τις 12.49 .

Η έκλειψη θα είναι ορατή ως ολική μόνο στον έρημο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. Οι περίπου 50.000 κάτοικοι των απομονωμένων νήσων Φαρόε, όπως και οι 3.000 των νορβηγικών νήσων Σβάλμπαρντ, θα έχουν αυτή την τύχη.

meriki eclipseΗ έκλειψη ηλίου είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο κατά το οποίο ο δίσκος της Σελήνης καλύπτει το δίσκο του ήλιου. Η ηλιακή έκλειψη απαντάται μέχρι 5 φορές το χρόνο. Κατά το φαινόμενο της ολικής έκλειψης καλύπτεται ολόκληρος ο ηλιακός δίσκος, ενώ κατά τη μερική έκλειψη μόνο το 1/3 αυτού. Πολλοί επιστήμονες παρακολουθούν αυτό το φαινόμενο για να εξερευνήσουν το στέμμα του ήλιου. Η Σελήνη λειτουργεί ως στεμματογράφος, αντικαθιστώντας έστω και για λίγο τους δορυφόρους που έχουμε στείλει εμείς οι άνθρωποι.

Έτσι ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, ασχολούνται με αυτό το φαινόμενο, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του διαστήματος και πιο συγκεκριμένα το ηλιακό στέμμα.

Δείτε πως φάνηκε η μερική έκλειψη του ήλιου από τον συννεφιασμένο ουρανό του Πειραιά.

2 Comments

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Μπράβο παιδιά για τη συλλογική προσπάθεια ως τμήμα.

Σχολιάστε

Top