Τα μουσεία της Λαμίας

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Απρ• 16•15

Επιμέλεια άρθρου:Κορδολέμη Αποστολία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στεγάζεται στον αναστηλωμένο οθωνικό στρατώνα, που βρίσκεται στην ακρόπολη της αρχαίας Λαμίας, στον  κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Kάστρου της Λαμίας. Στον προθάλαμο του ισογείου του Mουσείου ο επισκέπτης βλέπει ένα μαρμάρινο  άγαλμα φιλοσόφου σε φυσικό μέγεθος, ρωμαϊκών χρόνων, από τον Αχινό, ένα σύνολο επιτύμβιων στηλών, τύπων συναντώμενων στη Φθιώτιδα, και μία απελευθερωτική επιγραφή από τον Αχινό. Στον πρώτο όροφο, στο κεφαλόσκαλο, εκτίθενται μικρότερου μεγέθους γλυπτά, όπως κορμοί, κεφαλές,  αναθηματικά ανάγλυφα κτλ. Το σημαντικότερο γλυπτό που διαθέτει το Μουσείο Λαμίας, μοναδικό για την εικονογραφία του, είναι το μαρμάρινο  αναθηματικό ανάγλυφο στην Αρτέμιδα Ειλείθυια του τέλους του 4ου αι. π.Χ., το οποίο τεχνοτροπικά εντάσσεται στον κύκλο της Πραξιτέλειας Σχολής.

mouseia2

 

Το Λαογραφικό Μουσείο Φθιώτιδας (συντομογραφία Λ.Μ.Φ.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του Δήμου Λαμιέων και έχει έδρα τη Λαμία. Ιδρύθηκε το 1984 ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού συλλόγου Γυναικών Λαμίας με σκοπό την έρευνα, τη μελέτη, τη διάσωση και την προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού της Φθιώτιδας και γενικότερα της περιοχής της Ρούμελης. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο βασικός πυρήνας των συλλογών του μουσείου άρχισε να συγκεντρώνεται από το 1976. Σήμερα το μουσείο διαθέτει 1500 αντικείμενα τα οποία οριοθετούν τις θεματικές ενότητες της βιοτεχνικής παραγωγής και επαγγελμάτων, ης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, της ενδυμασίας, της υφαντικής, της οικίας, των επίπλων και των σκευών κ.α. Στο ισόγειο λειτουργεί το πωλητήριο του Μουσείου όπου διατίθενται οι εκδόσεις του Λ.Μ.Φ. Στον τρίτο όροφο λειτουργεί μικρή λαογραφική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο.

mouseia1a     mouseia1b

Σχολιάστε

Top